Se complică tot mai rău situaţia de la Compania de Apă Arad (CAA). Două procese au fost lansate pentru a se stabili o dată şi pentru totdeauna cât de legală este tentativa Consiliului Judeţean Arad (CJA) de a-i schimba pe cei şapte directori din fruntea companiei, dar şi membrii Consiliului de Administraţie, consiliu condus de Adrian Nedelciu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, Adrian Ţolea, a anunţat că, deşi erau obligaţi de propriul statut să trimită un aviz pozitiv pentru modificarea sistemului de conducere al CAA, cei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal au trimis aviz negativ.
„După ce am primit acest răspuns, am semnat o cerere de chemare în judecată împotriva asociaţiei. Dacă ei nu vor să emită avizul, atunci să îi oblige instanţa. Pentru că modificarea statului de conducere este una legală”, a declarat Ţolea.
Însă acesta nu este singurul proces care are ca şi obiect Compania de Apă. La aproape două luni distanţă de la adoptarea hotărârii de CJA prin care s-a decis modificarea sistemului de administrare al CAA, Prefectura s-a trezit să atace în instanţă hotărârea respectivă.
„În data de 12 februarie am fost anunţaţi de către cei de la Prefectură despre faptul că hotărârea adoptată în 22 decembrie 2015 a fost atacată în contencios-administrativ. Totodată, ni se solicită ca, până la soluţionarea cauzei, să nu punem hotărârea respectivă în aplicare”, a mai anunţat Ţolea. Drept urmare, Adunarea Generală a Acţionarilor din cadrul Companiei de Apă, care se va întruni pe data de 22 februarie, nu va vota schimbarea şefilor care stau pe salarii de 2.000-3.000 de euro pe lună.
După ce a anunţat cele două procese care vor avea ca şi obiect Compania de Apă Arad, Adrian Ţolea a lansat o serie de acuzaţii care, deşi nu au fost făcute nominal, au avut ţinte clare: şefii partidelor politice din Arad.
„Având în vedere că Prefectura Arad a atacat hotărârea CJA, cei şapte directori vor rămâne pe funcţie, la fel ca şi cei din Consiliul de Administraţie conduse de Adrian Nedelciu. Cea mai importantă companie a Consiliului Judeţean rămâne la mâna acestora, a unor conducători care nu au reuşit să finalizeze un proiect european cu finanţare de peste 100 de milioane de euro, bani pe care am putea fi obligaţi să îi restituim. Atacarea hotărârii de către Prefectură este abuzivă pentru că hotărârea este legală. Este o depăşire a competenţelor materiale din partea Instituţiei Prefectului. În data de 22 decembrie 2015 am început o luptă în care, încă de la început, s-a văzut un grup transpartinic. Inclusiv colegii mei consilieri au fost chemaţi la sediul partidului pentru a primi indicaţii referitoare la modul în care trebuie să voteze pentru ca hotărârea să nu fie adoptată. Totuşi, aceasta a fost adoptată, cu tot cu opoziţia mai multor lideri ai partidelor politice. Apoi, în adunarea generală ADI Apă Canal s-a văzut, din nou, cum s-a încercat influenţarea primarilor veniţi la şedinţă. Acum asistăm la episodul trei al acestei lupte: atacarea hotărârii de către Prefectură. Cuţitul a ajuns la os şi atacarea hotărârii de către Prefectură a fost ultima variantă. Acum prefectul acţionează pentru interese personale şi de grup, pentru prietenii lui, nu în interesul arădenilor. Oricum, sunt convins că vom câştiga ambele procese”, a precizat Ţolea.
Compania a reacţionat
De cealaltă parte, reprezentanţii Companiei de Apă Arad au luat atitudine faţă de ultimele acuze venite dinspre CJA, legate de posibila pierdere a masterplanului pe apă şi canalizare, finanţat de UE, şi au ţinut să precizeze că proiectul european nu este pierdut. Deocamdată. „Cu acordul Comisiei Europene, s-au semnat acte adiţionale pentru extinderea de timp, pe de o parte pentru lucrări care se vor termina la data de 30.06.2016 şi fazarea unor lucrări în proiectul POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare) cu finalizare în 2020”, spun cei de la Compania de Apă.
Nu vrem să părem un fel de „Toma Necredinciosul”, dar parcă ne este greu să credem că ce nu s-a realizat în cinci ani de zile se va realiza în patru luni. Totuşi, afirmaţia celor de la Compania de Apă rămâne în picioare şi aşteptăm rezultatele.
Un alt punct vizat de cei de la CAA în comunicatul de marţi este atacarea hotărârii CJA de către Prefectură! „În data de 12.02.2016 Prefectura Judeţului Arad a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean 299/ 22.12.2015, care viza schimbarea formei de administrare a S.C. Compania de Apă Arad S.A. din sistem unitar în sistem dual, considerând-o nelegală”, anunţă triumfători cei de la CAA.
Trebuie precizat faptul că atacarea hotărârii nu înseamnă neapărat că aceasta este nelegală: doar instanţa va decide legalitatea ei. Dar, ţinând cont că zeci de procese au fost pierdute de Prefectură în contencios-administrativ, se pot ridica semne de întrebare asupra activităţii şi ţintelor juriştilor instituţiei.
Conflict de interese?
Decizia Prefecturii de a ataca hotărârea CJA din decembrie 2015 poate fi interpretată şi catalogată drept una conflictuală. Cum aşa? Soţia prefectului Cosmin Pribac a fost angajată, destul de recent, la Compania de Apă Arad. Aşadar, Pribac s-ar putea afla în conflict de interese, ţinând cont că ia apărarea tocmai societăţii la care soţia lui este angajată. Nu putem noi să ne exprimăm în această privinţă, dar cu siguranţă o pot face organele abilitate. Trebuie menţionat, însă, că Prefectura este singura parte implicată care nu a reacţionat public nicicum la scandalul care vizează Compania de Apă.
Şi proiectul
Compania de Apă Arad a câştigat, în urmă cu cinci ani de zile, un mega-proiect pe fonduri european, denumit generic masterplanul de apă-canal, un proiect în valoare de peste 100 de milioane de euro prin care se dorea modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ. În cinci ani de zile Compania de Apă a reuşit să finalizeze numai 69 la sută din totalul lucrărilor. Asta deşi lucrările trebuiau să fie gata în 31 decembrie 2015. Cu toate că s-a primit derogare, este foarte greu, aproape imposibil, ca în patru luni să se recupereze ce nu s-a făcut în cinci ani. Iar viitorul este sumbru: CJA, care a garantat acest proiect, ar putea fi obligată să returneze suma primită de la Uniunea Europeană. Asta ar însemna că judeţul ar da… faliment.
„Cuţitul a ajuns la os şi atacarea hotărârii de către Prefectură a fost ultima variantă”, Adrian Ţolea
Citiți principiile noastre de moderare aici!