ARAD. 12 zone și două luni de curățenie. Echipele edilitare ale Primăriei Municipiului Arad – Serviciul Edilitar și Dezvoltare Mediu Urban au anunțat începerea activității specifice de salubrizare în cadrul campaniei de mediu intitulată „Curățenia generală de primăvară”.
Calendarul activităților
În acest an, administrația locală a decis să împartă municipiul în 12 zone distincte în care, cu sprijinul operatorilor de servicii edilitare, se va interveni punctual pe durata a două luni, respectiv 43 de zile lucrătoare, în perioada 28 februarie – 29 aprilie, între orele 8:00 – 16:00.
Prima: zona centrală
Astfel, conform tradiției, programul Curățeniei Generale de Primăvară în municipiul Arad debutează cu zona centrală. În prima săptămână a campaniei, în intervalul 28 februarie – 4 martie, se va igieniza partea stângă a Centrului, precum și zona din jurul Gării. Centrul Aradului – partea dreaptă și zona Polivalentă vor fi salubrizate în a doua săptămână a acțiunii de primăvară, respectiv între 7-11 martie.
După finalizarea curățeniei generale în centrul municipiului, echipele edilitare vor interveni în a treia săptămână în cartierul Alfa (14 – 15 martie) și în cartierele Confecții, Pârneava, Cadaș și Silvaș (16 – 18 martie).
A patra săptămână este dedicată cartierelor Grădiște și 6 Vânători (21 – 23 martie), precum și cartierului Drăgășani și zonelor aferente de pe Calea Romanilor (24 – 25 martie).
Ulterior, municipalitatea alocă a cincea săptămână, cartierelor Aradul Nou, Subcetate și Sânnicolaul Mic. În Aradul Nou echipele edilitare vor fi prezente pe durata a trei zile consecutive, respectiv în perioada 28 – 30 martie, urmând ca în celelalte două cartiere acțiunile de curățenie să se desfășoare între 31 martie și 1 aprilie.
În a șasea și a șaptea săptămână din acțiunea integrată de curățenie din această perioadă, se vor efectua lucrări edilitar-gospodărești în cartierul Vlaicu (I.G.Duca) și în cartierele Bujac și Gai. Astfel, în perioada 4-8 aprilie, partea stângă a cartierului Vlaicu și, totodată, cartierul Bujac sunt programate pentru intervenții, urmând ca în intervalul 11-15 aprilie să se efectueze curățenia și pe partea dreaptă a acestui cartier, cât și în zona Gai.
Micălaca, programată pentru sfârșitul campaniei
Ultimele două săptămâni din cadrul programului sunt alocate celui mai populat cartier al Aradului, Micălaca. În zonele 100, 200, 500 și în împrejurimile acestora se va interveni între 18 – 21 aprilie, iar programul de curățenie de primăvară în Arad se va epuiza în zilele cuprinse între 26 – 29 aprilie, odată cu finalizarea acțiunilor din zona 300 a cartierului Micălaca.
Cu posibilități de modificare
„În funcție de complexitatea situațiilor întâlnite sau de condițiile meteorologice nefavorabile efectuării anumitor activități edilitar-gospodărești, menționăm că programul poate fi decalat sau modificat, sens în care lucrările vor fi reprogramate, nu anulate, Primăria Municipiului Arad intenționând să ajungă în toate cartierele Aradului. Amânarea programărilor inițiale va fi comunicată ulterior, dacă este cazul”, a specificat Ralu Cotrău, purtător de cuvânt în cadrul PMA.
Printre principalele operațiuni ce vor fi efectuate se numără salubrizarea stradală și igienizarea punctelor de colectare a deșeurilor, precum și lucrări de întreținere a canalizării pluviale. De asemenea, sunt prevăzute lucrări pentru curățarea incintelor spațiilor de agrement și înlocuirea recipientelor pentru colectarea deșeurilor degradate, precum și a elementelor de siguranță a circulației vandalizate.
Atenție la parcări
Pentru ca intervenția echipelor edilitare și accesul echipamentelor și a utilajelor să se desfășoare conform, facem apel pentru evitarea parcării autovehiculelor în zonele în care se efectuează astfel de lucrări. Recomandăm șoferilor să evite aceste zone, să manifeste atenție sporită și să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră.
Preluarea deșeurilor vegetale
În ceea ce privește deșeurile vegetale, administrația a transmis: „În urma activităților de toaletare, locuitorii municipiului pot depozita crengile în fața locuințelor în vederea preluării acestora de către serviciile primăriei, însă aceasta se va realiza numai în perioada în care sunt programate acțiuni conform Programului de Curățenie Generală de Primăvară pe fiecare zonă. Rugăm în acest sens cetățenii care apelează la aceste servicii ale Primăriei să depoziteze deșeurile vegetale astfel încât să nu stânjenească accesul pietonal sau traficul rutier. Subliniem faptul că deșeurile vegetale (crengi) în această perioadă vor fi colectate în limita a doi mc/locuință. Pentru cantitatea suplimentară de astfel de deșeuri, cetățenii au obligația de a le preda, în regim propriu, la Stația de Compostare Arad”. Colectarea deșeurilor în zilele de intervenție programate pe cartiere se va face doar pentru acele grămezi de deșeuri vegetale (crengi) mărunțite în prealabil, fără a fi legate cu sârmă, scoase în fața imobilelor de către arădeni.
Parteneriat pe electronice
Pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) Primăria Arad are încheiat un parteneriat cu ECOTIC, care vor prelua DEEE, în mod gratuit, în perioada 28 februarie – 20 aprilie 2022. Detalii cu privire la modul de colectare și regulamentul campaniei sunt disponibile la numărul de telefon 0751-302-123/ *7711 sau pe www.ecotic.ro.
Trimite articolul
XO porcărie
Curatenia incepe cu DNA!!!!!!
Daca eram intr-o tara civilizata adica nici una din UE , incepea cu arestari …. de la primar pana la ultimul consilier !asa ca votam PNL USR UDMR PSD!!!!
-
Toate niște reziduri.
-
” […] țară civilizată, adică niciuna din UE […]”… Să înțeleg că ți-ar plăcea mai pe la Est?
Curatenia include si imputinarea uriaselor stoluri de porumbei care umplu acoperisurile si le degradeaza, starzile si zonele in care a mai ramas ceva iarba, cu gainat urat mirositor si fulgi de pene ? parcarile dintre blocuri cine le va curata de frunze si de tot ce arunca soferii carora li s-au inchiriat locurile de parcare ? Si fiindca veni vorba: cand se va face o inchiriere echitabila si cinstita -fara șpăgi- a locurilor de parcare ? De ce nu au prioritate locatarii sub a caror ferestre, in a caror curti sunt parcarile, iar licitatiile sa se faca pt locurile din curti ce raman neocupate de cei in drept cei ce locuiesc in respectivele curti ?