Cele 70 de sculpturi realizate în perioada anilor 1970-1980 în pădurea de la Căsoaia vor fi mai ușor de descoperit de către curioși. Centrul Cultural Județean Arad va plăti peste 20 de mii de lei pentru defrișarea materialului vegetal din zona monumentelor situate în parcul de sculptură de la Căsoaia, ce se întinde pe o suprafață de aproape 20 de mii de metri pătrați.
Parcul de sculpturi monumentale de la Căsoaia a apărut în 1971, când a fost organizată într-o pădure de lângă stațiune o tabără pentru tinerii artiști. De-a lungul timpului, în special in anii 1980, pe o suprafață de aproximativ şase hectare, s-au adunat 70 de lucrări, care aparțin unui număr de 51 de artiști din întreaga țară.
Complexul statuar de la Căsoaia a fost preluat în administrare de către Consiliul Județean Arad în 2017, atunci când se știa de 40 dintre cele 70 de statui aflate în pădure. Ulterior, în urma unei reinventarieri a situației din teren, au fost identificate încă 30 de lucrări monumentale ce nu făceau parte nici din patrimoniul comunei Târnova, pe teritoriul căreia se află complexul statuar, nici din cel al statului. Astfel că cei de la Consiliul Județean Arad au votat trecerea acestora în patrimoniul județului Arad. În 2018, consilierii județeni au votat și reevaluarea lucrărilor. Asta deoarece inițial erau trecute în inventar cu valori situate între 5 și 25 de lei fiecare. Fiind vorba de lucrări cu o valoare artistică ridicată și cu dimensiuni impresionante, reevaluarea, făcută de către trei muzeografi din cadrul Complexului Muzeal Arad, a crescut valoarea acestora la peste două milioane de lei.
Cel mai valoros exponat din Complexul Statuar Căsoaia este lucrarea lui George Apostu (1979), Altar Dacic, care are o înălțime de cinci metri, este realizată din piatră de Podeni și are o valoare de inventar de 150.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!