ARAD. Cele 11 camioane cu alimente europene au ajuns la Arad şi au fost descărcate. Cutiile rupte, cu conserve scurse – sosite cu primele transporturi – au fost refuzate. Cele desigilate, dar fără probleme la produsele conţinute, au fost luate de bune şi recepţionate. S-au preluat pachete pentru 6.635 de beneficiari. Ajutoarele sunt stocate într-un depozit situat în Arad, pe strada Eftimie Murgu nr. 87/A (în spatele magazinului Bendea). Începând de miercuri, 10 decembrie, Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară (DDAC) Arad distribuie alimentele europene către beneficiari. Arădenii le pot ridica de la depozitul de pe strada Eftimie Murgu, de luni până vineri, între orele 8.30-16.30.
Două cutii/beneficiar
„Predarea cutiilor cu alimente se face pe baza cuponului emis de Guvernul României şi Uniunea Europeană şi transmis beneficiarilor prin poştă. Fiecare persoană va primi două cutii identice” – precizează Oana Pârvulescu, director al DDAC Arad.
Beneficiarii care nu se pot deplasa să-şi ridice ajutoarele europene trebuie să ştie că acestea pot fi luate de către alte persoane împuternicite. „Ridicarea cutiilor cu alimente se face pe baza cuponului individual, a unei declaraţii pe propria răspundere a persoanei care face parte din grupul ţintă şi se află în imposibilitate de a se deplasa şi a cărţii de identitate a persoanei împuternicite. Persoana care ridică pachetul va da o declaraţie pe propria răspundere că va livra pachetul la persoana care a împuternicit-o” – explică Oana Pârvulescu. Formularele tip de declaraţii se găsesc atât la sediul DDAC, cât şi la punctul de distribuire de pe strada Eftimie Murgu.
Liste şi termene
7.498 de persoane (în scădere faţă de anii trecuţi) se regăsesc pe listele cu beneficiari din municipiul Arad. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute, conducerea DDAC acuza dezordinea din aceste liste, între timp problemele s-au mai rezolvat. „Domnul prefect ne-a pus la dispoziţie listele cu numele persoanelor în ordine alfabetică. În continuare nu le avem în format electronic, nici pe categorii de beneficiari – nu ştim care sunt pensionari, care sunt cu handicap etc. -, dar e bine şi aşa… ne putem descurca cumva” – spune directorul DDAC.
Este interesant de văzut ce se va întâmpla cu cei 863 de arădeni care figurează pe liste, dar pentru care nu s-au primit alimente. De urmărit şi situaţia celor care sunt îndreptăţiţi să primească ajutoarele eruopene, dar nu apar pe listele cu beneficiari.
Merită acordată atenţie şi ritmului în care se derulează distribuirea alimentelor, dat fiind că spre deosebire de anii anteriori – când distribuirea se întindea pe parcursul a trei, patru luni -, acum trebuie să se încheie în 30 de zile.
Refuz şi returnare
În situaţia în care există persoane care, din diferite motive, doresc returnarea cuponului fără să ridice alimentele, acestea pot fi preluate de către primării, însoţită de o declaraţie olografă a persoanei în cauză, cu specificarea motivului returnării. Returnarea se poate face atât la sediul DDAC Arad, cât şi la punctul de distribuire situat în Arad, strada Eftimie Murgu nr.87/A.
Categorii de beneficiari ai alimentelor UE
Potrivit legii, destinatarii Programului Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate fac parte din următoarele categorii:
**Familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza legii 461/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
**Familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
**Şomerii care beneficiază în condiţiile Legii 76/2002 de indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale până la 400 de lei, inclusiv, şi şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
**Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei pe lună;
**Pensionarii sistemului public de pensii beneficiari de indemnizaţia socială pentru pensionari, acordată potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea 196/2009, al căror venit se află sub 400 lei/lună;
**Persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;
**Persoanele beneficiare ale prevederilor: Legii 49/1991, Legii 44/1994, Legii 49/199, Legii 309/2002, Decretului-lege 118/1990, OG 105/199, Legii 341/2004, Legii 8/2006, Legii 578/2004, dacă nu realizează alte venituri în afara celor provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi al căror cuantum nu depăşeşte 400 de lei pe lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!