Începe, din nou, frenezia părinților care sunt nevoiți să își înscrie copiii în învățământul primar. Inspectoratul Școlar a publicat lista circumscripțiilor școlare, pe site-ul instituției – www.isjarad.ro. Ambele etape de înscriere sunt organizate după calendarul aprobat de Ministerul Educației Naționale. Pe scurt, prima etapă a înscrierilor se va desfășura între 4 și 22 martie, de luni până vineri, între orele 8 și 18, părinții putând fi programați pentru înscriere de către unitățile de învățământ. 29 martie va fi ziua în care va avea loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă.
Porți deschise și evaluări
Până pe data de 9 martie, unitățile de învățământ vor avea timp să organizeze „Ziua porților deschise”, o zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unităților de învățământ, dar și să organizeze întâlniri pentru informarea și consilierea părinților viitorilor preșcolari. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care nu au vârsta de șase ani împlinită se va face în intervalul 26 februarie – 20 martie, în aceeași perioadă făcându-se și comunicarea rezultatului evaluării, în scris, către părintele care a solicitat evaluarea. Pentru anul școlar 2019-2020, la nivelul judeţului Arad, în proiectul planului de școlarizare, sunt prevăzute 195,25 clase pregătitoare (omogene şi simultane), preconizându-se 3.800 de elevi care vor începe anul şcolar 2019-2020 în clasele pregătitoare. Conform prevederilor art. 63 alin. (1) lit.c) din Legea educației naionale, în învățământul primar, într-o clasa trebuie încadrați în medie 20 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 25, astfel că numărul de locuri din județul Arad va fi de aproximativ patru mii, mai mult decât suficient pentru toți cei de vârstă școlară.
Completarea cererilor
Cererile de înscriere ale copiilor vor fi procesate pe 25 martie, de către Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar, atunci făcându-se și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru. Cererile de înscriere la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere, vor fi procesate pe 26 și 27 martie, urmând ca pe 28 să fie repartizați cei care nu au mai prins locuri în aceste unități.
Lista finală și etapa secundă
Pe 29 martie se va afișa, în toate unitățile de învățământ, dar și pe site-ul inspectoratului școlar, lista cu cei înmatriculați, cu numărul de locuri rămase libere și cea cu elevii neînscriși după prima etapă. Cea de-a doua etapă va debuta pe 1 aprilie, cu afișarea procedurilor de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, proceduri elaborate de IȘJ. Cererile de înscriere se vor depune la unitățile de învățământ, în perioada 2-8 aprilie, urmând ca acestea să fie procesate până pe 10 aprilie. Listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate, la fiecare unitate de învățământ, pe 11 aprilie.
19 circumscripții
Inspectoratul Școlar Județean Arad, la fel ca celelalte IȘJ-uri din țară, a împărțit străzile în circumscripții arondate unităților de învățământ. Acestea sunt 19 la număr, unitățile fiind Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” (Gimnazială „Ștefan Cicio Pop”), Școala Gimnazială „Iosif Moldovan”, Liceul Național de Informatică, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Ilarion Felea”, Liceul cu Program Sportiv, Școala Gimnazială „Frații Neuman” (structura Liceul cu Program Sportiv), Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială „Regina Maria”, Școala Gimnazială „Caius Iacob”, Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn”, Școala Gimnazială „Adam Nicolae”, Școala Gimnazială „Aron Cotruș” și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. Lista străzilor aflate în fiecare circumscripție este disponibilă atât pe site-ul inspectoratului școlar – isjarad.ro, cât și pe www.aradon.ro, la secțiunea Download.
Școli fără circumscripție
Există și excepții de la regula circumscripțiilor școlare. De exemplu, clasele de învățământ alternativ – step-by-step nu se supun acestei reguli. Astfel de clase există la Școlile Gimnaziale „Aron Cotruș”, „Caius Iacob” și „Iosif Moldovan” din municipiu. De asemenea, sunt scutite de circumscripție și unitățile de învățământ ce vor școlariza elevi pentru învățământul în limbile minorităților. Astfel, pentru limba maghiară sunt pregătite clase la Colegiul „Csiky Gergely” și școlile gimnaziale „Aurel Vlaicu”, „Frații Neuman” și „Aron Cotruș” din municipiu, în timp ce pentru limba germană matern sunt prevăzute clase la Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” și școlile gimnaziale „Aurel Vlaicu” și „Mihai Eminescu”. Nici Liceul Teologic Baptist Arad nu are circumscripție, la fel ca și Colegiul Național Preparandia-Dimitrie Țichindeal” și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, unități de învățământ cu profil pedagogic, respectiv cu program integrat de artă.
Cartiere rezidențiale
Copiii din Via Carmina sunt arondați Școlii Gimnaziale Vladimirescu, cei de la Westfield școlii „Nicolae Bălcescu”, cei de la Adora Park (strada Cocorilor) școlii „Avram Iancu”, cei de la blocurile ARED Kaufland și Bermo Colegiului Național „Vasile Goldiș”, cei din Via Romana gimnazialei „Ștefan Cicio Pop”, iar copiii din Cartierul Verde sunt arondați Școlii Gimnaziale „Aron Cotruș”.
DOCUMENTAȚIE:
Citiți principiile noastre de moderare aici!