Municipalitataea arădeană le aminteşte proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole că, potrivit legii, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
„În scopul distrugerii buruienii și al prevenirii răspândirii ambroziei, se vor desfășura periodic, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri pot fi luate în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an” – transmite Primăria.
Primele verificări, până în 25 mai
Potrivit legii, verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin consilierii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora, până la data de 25 mai. Proprietarii pe ale căror terenuri au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, vor fi somaţi cel târziu până la data de 5 iunie.
Amenzi de până la 20.000 de lei
„Verificarea şi constatarea nerespectării dispoziţiilor din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, se face de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului. Comisia efectuează primul control în teren în perioada 1 iulie – 15 iulie a fiecărui an. În situaţia în care la data efectuării controlului, Comisia constată nerespectarea prevederilor, aceasta va aplica avertismente. Al doilea control asupra terenurilor contravenienţilor sancţionaţi cu <Avertisment> va avea loc în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an. În situaţia în care la data efectuării controlului Comisia constată că cei sancţionaţi cu <Avertisment>, continuă să ignore prevederile legale, vor fi sancţionaţi cu amenzi care ajung pănă la 5.000 lei pentru persoane fizice şi 20.000 lei pentru persoanele juridice” – avertizează reprezentanţii municipalităţii.
Prestatori
La nivelul municipiului Arad, se desfăşoară periodic lucrări specifice de combatere a ambroziei, în special tăieri, cu ajutorul operatorilor de întreținere spații verzi. Serviciile acestora pot fi solicitate, contra cost și de către proprietarii terenurilor care necesită astfel de intervenții.
Trimite articolul
XAnul trecut cate amenzi s-au dat, si cat s-a incasat? A fost jale pana in octombrie
Ambrozie ,plus COVID-19 ,plus alte “mici” amanunte si ne-am dus rapid…
Alesii poporului sigur vor ramane cu abrozie cu tot din cauza ca au dobabdit imunitate la absolut orice factor perturbator extern!!!
PS:-Doamne fereste sa stranutam dela ambrozie ca vom fi decapitati ,de groaza virusului…
Dar pt. fumul de gunoi si cauciucuri de pe Mărului când se va da, că văd că fumul degajat din această parte a zonei Alfa nici vorbă să inceteze ,arde noapte de noapte pe tot cuprinsul străzii,ori ăstia sunt imuni la amenzi? Nu imi vine să cred că de mai mult de 10 ani țigănimea si nu numai ne afumă in fiecare noapte sub nasul oficialităților care se fac că controlează zona zilnic ,dar nu ne-a obigat să purtăm măsti nici o dată ca pentru corna virusul ăsta care ne interzice până si iesirea noaptea din casa de parcă acesti viruși ar fi păsări de noapte stând la pândă să ne atace si să nu părăsim orasul de parcă virusii ăștia stau in cohorte la pândă in afara orașelor gata să sară pe noi,câtă absurditate si câtă prostie !!!.
păi nu e mai bine sa se ocupe primaria de asa ceva ? are scule are oameni.. etc etc
-
Are scule…corupte asa cum sunt majoritatea instituțiilir Statului care după mai bine de 10 ani de sesizări nu face absolut nimic noroc cu noul sef a poliției locale d-Adrian Toma care a mai mișcat câte ceva,dar din păcate asa cum am zis corupția e prea mare si nu prea are suficientă susținere,ori cum merită mulțumiri pentru efortul depus pe această cale.
nu s-a ocupat nimeni de ambrozie anul trecut, am tot facut sesizari la prefectura, unde exista o comisie care asta face dar nu am primit raspuns, in schimb, ambrozie peste tot . daca noi nu avem grija de noi, statul sigur nu va face ceva. doar platim taxe…
Unde ne putem adresa pt recamati?