Luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale sunt infracţiunile pentru care medicul psihiatru a fost trimis în judecată. Primul termen de judecată a fost fixat pentru 14 februarie, procesul desfăşurându-se la Tribunalul Arad. Alături de medicul Delia Podea, şeful Secţiei de Psihiatrie Arad, a fost inculpată şi Haiduc Claudia, iar ca părţi civile s-au constituit Pierre Fabre Medicament, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Otsuka Pharmaceutical Development & Comercialization Inc. şi Spitalul Clinic de Urgenţă Arad.
Obţinerea de sume de bani
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au documentat activitatea infracţională a medicului arădean constatând că „în calitate de medic psihiatru, a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate persoanele în cauză nu sufereau de afecțiuni psihice, însă în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament de specialitate”.
Potrivit procurorilor, majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital şi nici nu urmau tratamentul prescris, iar unora dintre pacienți le condiționa internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani şi asta pentru că retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați.
Pacienta trimisă în judecată
Claudia Haiduc, pacienta medicului psihiatru Delia Podea, va fi judecată pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.
Procurorii susţin că pacienta „a determinat-o şi a ajutat-o pe inculpata Podea Delia ca, în calitatea de medic specialist psihiatru, să procedeze în data de 27 mai 2016 la diagnosticarea sa fictivă cu <<tulburare de anxietate>> și ulterior la internarea sa în mod fictiv, în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, pentru perioada 27 mai – 1 iunie 2016, ajutând-o astfel la eliberarea, prin consemnarea în fals, a foii de observație, unde la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere, documente medicale eliberate în fals de inculpata Podea Delia, pentru a fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală, cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile”.
Experimentele
Procurorii susţin că Delia Podea a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul arădean a acționat în două modalități: în prima prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, iar în a doua contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!