Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au finalizat rechizitoriul în care Marian Toader, primarul din Zăbrani, alături de o serie de oameni de afaceri din judeţul nostru este acuzat că au pus la cale o strategie de fraudare a fondurilor europene, combinată cu fapte de corupţie. Iar dosarul a fost trimis spre judecată Tribunalului Arad. Deşi joi, 4 februarie, trebuia să aibă loc primul termen al acestui proces, a început cavalcada de excepţii, cereri, amânări şi multe alte tertipuri menite să prelungească parcursul dosarului. Tot joi pe rolul Tribunalului a fost programat un alt proces în care au fost implicaţi inculpaţii din dosarul DNA. Este vorba despre o serie de cereri şi excepţii ridicate de inculpaţi faţă de rechizitoriu. Dar judecătorii arădeni nu au dat curs cererilor inculpaţilor Marian Toader, Radu Viorel Popa, Valer Pop, Jean Cârja şi Simon Petru Faur, dar şi a unui număr de şase societăţi comerciale administrate, prin interpuşi, de cei menţionaţi mai sus.
Inculpaţii au ridicat diferite excepţii referitoare la urmărirea penală. „Respinge cererile şi excepţiile privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 19/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara şi dispune începerea judecăţii”, au decis magistraţii. Cum această hotărâre nu este definitivă, primarul din Zăbrani a atacat-o deja. Aşa începe ceea ce se anunţă a fi un proces lung.
Avocaţi din oficiu
După cum am precizat deja, inculpaţii din dosar au dat startul tărăgănii procesului. Iar o altă chichiţă se referă la avocaţii angajaţi de inculpaţi. Mai bine spus, neangajaţi. Pentru că toţi inculpaţii, deşi sunt recunoscuţi ca având posibilităţi materiale, au fost reprezentaţi de avocaţi din oficiu. Toţi plătiţi din banii statului. Cel mai probabil, următoarele luni de zile se vor rezuma la alte şi alte amânări pricinuite de angajarea altor avocaţi. Iar cum fiecare inculpat are dreptul să solicite amânarea procesului pentru angajarea apărătorului, probabil că acţiunea va intra la judecata pe fond de abia prin vară, în cel mai fericit caz. Apoi, probabil, vor fi ridicate alte excepţii, vor fi depuse alte cereri de către inculpaţi, vor fi solicitate expertize care, chiar dacă le vor fi defavorabile, vor „consuma” timp. Aşa că ne aflăm în faţa unui alt proces în care sentinţa definitivă va fi emisă peste mulţi ani de zile.
Povestea dosarului
Marian Toader şi ceilalţi inculpaţi au fost ridicaţi de procurorii DNA în luna mai a acestui an, după ce, spun procurorii, oamenii de afaceri intraţi în cârdăşie cu primarul Zăbraniului au fraudat Uniunea Europeană cu peste trei milioane de euro, bani primiţi pentru reconversia terenului în cultură de viţă de vie. Toader a oferit terenul comunei Zăbrani cu titlu gratuit către oamenii de afaceri, deşi primăria trebuia să încaseze bani cu titlu de concesiune. Pentru că a fost „darnic” cu ceilalţi inculpaţi, Marian Toader ar fi primit 50 de hectare de viţă de vie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!