Chiar dacă în interiorul partidelor arădene discuţiile despre modul de stabilire a candidaţilor la alegerile parlamentare au început chiar înainte de alegerile locale, mai este mult până când vom şti care dintre actualii parlamentari vor continua şi care nu. Alegerile nemaifiind uninominale, pe colegii, ci pe liste, este clar că la PNL şi PSD lupta pentru primele două locuri la Senat şi la Camera Deputaţilor va fi aprigă, în timp ce la partidele mici în discuţie va intra doar locul 1. De unde pornim?
PNL Arad, după fuziune, a devenit campion absolut, preluând de la fosta USL un deputat- Mihăiţă Calimente şi un senator- Ioan Cristina. Aceştia s-au alăturat senatorilor PDL (de fapt, ARD) Constantin Traian Igaş şi Mihai Răzvan Ungureanu şi deputaţilor Claudia Boghicevici şi Eusebiu Pistru. Ulterior, zestrea noului PNL Arad a crescut, prin venirea lui Ion Şcheau, de la PP-DD, dar a şi scăzut, prin plecarea lui MRU la conducerea SIE şi a lui Calimente la organizaţia nr.6 a PNL Bucureşti. După locale, a plecat şi Claudia Boghicevici, care şi-a dat demisia din Parlament ca să poată ocupa funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Aşadar, la ora actuală mai luptă pentru continuare Eusebiu Pistru şi Ioan Şcheau, dar nu se poate face abstracţie nici de Claudia Boghicevici, care nu a declarat niciodată că nu mai vrea să candideze la Parlament. Dacă la Bucureşti s-ar decide că parlamentarii în funcţii rămân obligatoriu pe liste pe locuri eligibile, Şcheau şi Pistru nu ar avea niciun fel de probleme. La Senat ar fi un pic mai complicat de stabilit cine să fie pe primul loc, Traian Igaş, sau Ioan Cristina. Nu cred, însă, că acesta va fi criteriul la alcătuirea listelor, aşa că lupta se anunţă interesantă, nimeni neavând garanţii.
PSD Arad a rămas, după ruperea USL, cu doi deputaţi, Dorel Căprar şi Flavius Măduţa. Are tot doi, pentru că după ce Măduţa s-a retras din viaţa politică şi are toate şansele să rămână deputat independent până la finalizarea mandatului, PSD Arad cerându-i excluderea, a venit deputatul Ştefan Dalca, fost la PP-DD. Dacă Dalca şi Căprar vor fi pe primele două locuri, au toate şansele la un nou mandat. Cât despre locul 1 la Senat, evident, este deja stabilit pentru Mihai Fifor, care este ditamai preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Depinde de cei mici
Aşadar, teoretic, toţi parlamentarii arădeni aflaţi pe funcţii au şanse la un nou mandat, mai ales că, dacă doar unul dintre cei „mici”- ALDE, UDMR şi PMP reuşeşte să „smulgă” un mandat, locul trei pe listă devine eligibil, la redistribuire, atât la PNL, cât şi la PSD. Evident, rămâne de văzut câţi dintre ei se vor regăsi pe liste mai sus de locul 4. Care doar în cele mai frumoase vise ar putea deveni eligibil. Ne aşteaptă o lungă vară fierbinte a „cuţitelor lungi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!