ARAD. Al doilea scrutin din acest an se desfășoară duminică, 6 decembrie. Alegătorii sunt chemați la vot pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul României. Cunoscute ca și alegeri generale, aceste alegeri se desfășoară într-un singur tur de scrutin, iar votanții trebuie să pună ștampila pe o listă de candidați pentru Camera Deputaților și pe o listă pentru Senat. Parlamentul României este unul de tip reprezentativ, așadar în funcție de numărul de locuitori fiecărui județ îi revine un număr de mandate pentru Senat și un altul pentru Camera Deputaților. În cazul Aradului, județul va trimite la București șapte deputați și trei senatori. Astfel un deputat ales va reprezenta un număr de 70.000 de locuitori, în timp ce un senator 160.000 de locuitori.
La fel ca și la alegerile locale din septembrie, alegerile parlamentare din acest an sunt marcate de măsurile speciale adoptate din cauza pandemiei de Covid-19.
Pentru aceste alegeri, în județul Arad s-au înscris 116 candidați pe listele pentru Camera Deputaților și 65 pentru Senat. Candidații reprezintă următoarele formațiuni politice: Alianța pentru Unirea Românilor, Alianța Renașterea Națională, Alianța USR PLUS, Partidul Comuniștilor, Partidul Ecologist Român, Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal, Partidul Noua Dreaptă, Partidul Noua Românie, Partidul Pro România, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Partidul România Mare, Partidul Social Democrat, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Socialist Român și Uniunea Democrată Maghiară din România.
Cine are drept de vot?
Pe 6 decembrie au dreptul de a alege cetățenii români cu drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot: a) debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; b) persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Fiecare alegător își exprimă votul personal, exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, iar votul exercitat în cadrul alegerilor este secret. Participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora. Exercitarea votului se poate face doar în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: a) cartea de identitate; b) cartea electronică de identitate; c) cartea de identitate provizorie; d) buletinul de identitate; e) pașaportul diplomatic; f) pașaportul diplomatic electronic; g) pașaportul de serviciu; h) pașaportul de serviciu electronic; i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare. Important de precizat este faptul că, potrivit deciziei Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate dintre cele prevăzute de lege, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.
Alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Urna Specială
Pentru cetățenii cu drept de vot din țară, care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba votarea prin intermediul urnei speciale. Măsura se poate aproba la cererea scrisă a alegătorului, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată în preziua votării, în data de 5 decembrie 2020, în intervalul 18.00-20.00 la cea mai apropiată secție de votare.
Reguli impuse de pandemie
Fiecare secție de votare pentru alegerile parlamentare 2020 din data de 6 decembrie va avea flacoane cu soluție dezinfectantă, iar toți participanții la procesul electoral vor purta mască de protecție. La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor fi îndrumați către „localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia”. În secțiile de votare se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum 1 metru între oameni iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători.
Pentru identificarea votantului, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.
Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00, alegătorii care la acel moment se vor afla la sediul secției de votare, precum și cei care se vor afla la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot vor putea să îmi exercite dreptul de vot.
Trimite articolul
XUn invatat spunea citez,, Nu contraza cine voteaza…conteaza cine numara voturile…”
Jos PNL si PSD!!!!! Fara viermi! Huuuoo