ARAD. În ultimele 12 luni, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” al județului Arad au derulat 43 de controale de prevenire la unități de învățământ, cu rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.
Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor, dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora, funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor, funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.
În ceea ce privește procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, inspectorii de prevenire, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.
La momentul începerii noului an școlar, în evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, situația unităților de învățământ, din punct de vedere al securității la incendiu, este următoarea: din cele 117 unități de învățământ, 81 dețin autorizație de securitate la incendiu, în timp ce alte 36 funcționează fără autorizație din partea pompierilor.
“Categoria de construcții cu destinația de învățământ cunoaște o dinamică continuă, care depinde substanțial de lucrările de modificare care se execută. Important este ca aceste modificări constructive să fie finalizate și să se întreprindă demersurile necesare pentru a obține autorizația de securitate la incendiu. Obținerea actului administrativ în discuție reprezintă o validare a îndeplinirii cerinței fundamentale „securitate la incendiu”, ceea ce conduce și la creșterea gradului de siguranță a preșcolarilor, elevilor și personalului didactic care își desfășoară activitatea în spațiul respectiv.Important de menționat este faptul că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției, respectiv autorității publice locale care are în administrare respectivele clădiri sau unității de învățământ”, explică Ruxandra Klein, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
ISU Arad mai precizează că, în aceeași perioadă de referință, pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile de învățământ au fost executate 86 de instruiri și exerciții de evacuare, la care au participat aproape 600 de preșcolari, elevi, cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ. În cadrul acestor activități, participanților le-au fost prezentate campaniile naționale de informare derulate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cum ar fi: Nu tremur la cutremur!, Siguranta nu este un joc de noroc!, Mai bine previi, decât să nu fii!.
Odată cu începerea anului școlar, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.
Trimite articolul
XAsta-i in fiecare an…
Apropo că vorbim de inceperea scolii. Copilul meu a inceput clasa a 5-a într-o nouă școală (Sabin Drăgoi). Ieri am fost la festivitatea de deschidere și în noua clasa . Am fost absolut șocat că și restul părinților care, pentru prima dată, treceau pragul acestui mult lăudat colegiu (lauda doar pt profesori că în rest e JALE). Nici pe vremea lui Ceaușescu nu aveam clase atât de murdare, cu pereți plini de murdărie, tencuiala căzută, nevopsit din alta Era. Absolut șocant sa vezi ce condiții au în clasa in 2023. Diriginta se scuza, că nu se poate face nimic, ca, conducerea nu permite părinților să renoveze nimic, că e în așteptare renovarea de peste 5 ani. Că de 5 ani nu ai fost in stare sa termine renovările de la alte două colegii (unul fiind Ghiba-Birta) și…doar apoi urmează Drăgoi. La plecare cancelaria avea ușa deschisă și l-am zărit și pe d-l Bibart înăuntru. Eu incredibil că se accepta cazinouri la tot pasul în centrul orașului (deși s-au votat legea sa le alunge la periferii) dar nu se face nimic în aceste școli.
De ce nu sau facut aceste inspectii la sfarsitul anului scolar pentru ca deficientele sa poata fi remediate in timpul vacantei? Iar au dormit responsabilii mult si bine pe banii statului deci al contribuabililor