Arad. În conformitate cu prevederile HCNSU nr. 52, începând de luni, toate piețele închise, care funcționează în regim de hală, își suspendă activitatea pe o perioadă de 30 de zile. Municipiul Arad are și el câteva astfel de piețe pentru care administrația locală încearcă, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, să găsească soluții care să le permită micilor producători să-și vândă, în continuare, marfa.
Mai bine în frig, decât deloc
În cursul zilei de luni, magazinele din hala Pieței Mihai Viteazul, erau în mare parte deschise, cu mici excepții în care comercianții au preferat să nu-și continue activitatea, până la clarificarea situației. Unii dintre ei nu au deschis pentru că au rămas fără marfă în cele două zile de weekend, înainte de închiderea oficială: “A fost nebunie aici, la sfârșit de săptămână. Am rămas, la orele amiezii, fără marfă. Cererea a fost foarte mare, pentru că a venit multă lume să se aprovizioneze din timp, de teamă că se va închide hala. Vecinii de lângă mine, care vând produse din carne, nici nu au mai deschis astăzi pentru că efectiv nu mai aveau ce vinde”, ne mărturisește unul dintre comercianți.
Printre măsurile luate de administratorii Târguri, Oboare, Piețe (TOP S.A.) a fost asigurarea unei ventilări corespunzătoare a spațiului. Hala funcționează cu toate ușile deschise, cu aparatele de ventilat folosite la maximum și chiar dacă este frig, iar comercianții sunt nevoiți să stea în curent ore bune, toți sunt de acord cu aceste condiții, doar să fie lăsați să-și continue activitatea, pentru mulți dintre ei aceasta fiind singura sursă de venit.
„Fac asta de 10 ani, am clientelă fidelă, oamenii îmi apreciază produsele și acesta e singurul meu venit. Cheltuielile cu întreținerea animalelor sunt și ele mari, pentru că eu chiar sunt producător local. Creștem vaci, facem brânzeturi, lactate, totul este producție proprie. Chiar dacă stăm în frig e mai bine decât să ne închidă de tot. Cu produsele lactate nu se poate să fim mutați la mesele din piață, pentru că se încalcă alte prevederi legale pe linie de siguranță alimentară”, ne spune și S.Ș, una dintre comerciantele cu ștate vechi în Piața Mihai Viteazul.
Spații comerciale, nu hală
Referitor la cazul particular care este Piața Mihai Viteazul, directorul TOP, Stelian Nistor ne explică: „Se face o confuzie când catalogăm partea închisă a Pieței Mihai Viteazul drept hală agroalimentară. Practic, acolo avem spații comerciale, avem producători care activează în regim de magazin. Nu este o hală agroalimentară propriu-zisă, cum este cea din Vlaicu, de exemplu. Nu este nicio diferență între modul în care funcționează un supermarket și modul în care funcționează hala Mihai Viteazul. În Vlaicu, vom găsi o soluție, acolo într-adevăr, este o hală agroalimentară în toată regula, dar vom amplasa mese afară pentru a acorda tuturor șansa de a-și vinde marfa. Cei cu produse de panificație și lactate, vor rămâne în interior, se va face tot posibilul să putem funcționa cu respectarea prevederilor legale.”
Cu toate aceste precizări, oamenii spun că trăiesc într-o incertitudine continuă, iar de luni dimineața stau pregătiți să „evacueze” spațiul, dacă asta vor decide autoritățile.
Cât privește Hala de la Piața Catedralei, numărul comercianților care desfac produse în interior a scăzut drastic. Dacă mai sunt 10 oameni în toată hala, iar clientela este și ea destul de redusă. Dar și acolo, unde se poate, se vor pune la dispoziție mesele din piața deschisă.
Costuri mari
Nici costurile nu sunt de neglijat pentru comercianți. În Piața Mihai Viteazul, producătorii de brânzeturi plătesc 700 de lei pe lună (curentul inclus), pentru spațiul cu vitrine frigorifice. Prețul meselor din piața descoperită este mult mai scăzut, dar la fel de mult au scăzut și încasările. Chiar dacă uneori piețele par aglomerate, comercianții spun că a început să se simtă un fel de „criză” financiară. „Oamenii sunt mai atenți cu banii, cumpără în cantități mai mici, nu mai este ca altădată. Se simte o mai mare cumpătare în rândul clenților noștri.”
Controalele zilnice nu sunt nici ele pe placul clienților. „Aproape zilnic vin prin piețe și aplică amenzi. Și acuma, doar ce au fost pe-aici. Lumea poartă, în general mască, dar sunt unii, mai ales persoane vârstnice care poate nici nu-și dau seama că le-a alunecat masca de pe nas, de exemplu. Dar nu iartă pe nimeni. În schimb, eu în supermarket nu i-am văzut niciodată. Or fi fost, dar….”, ne spune supărată o doamnă care vine tocmai din Vlaicu pentru lactatele din hala de la Mihai Viteazul.
Se caută soluții
Chiar dacă piețele funcționează, o soluție oficială nu s-a găsit încă. Primarul Călin Bibarț declara ieri că toate pieţele de legume-fructe din municipiul Arad vor rămâne deschise, pentru că au şi mese exterioare în jurul halelor, iar unde acestea nu există vor fi amplasate, în timp ce pentru producătorii de carne şi lactate, care vindeau doar în spaţii închise, se caută soluţii împreună cu Direcţia de Sănătate Publică.
Trimite articolul
XDar hala de flori din Piața Mihai Viteazu?
Știe cineva sa spună, va rog, dacă piața de mașini este deschisa?