Arad. Prima înfățișare în cazul celor doi inculpați în dosarul mitei de la bacalaureat, fostul inspector școlar general adjunct Mihai Spânu și profesoara de limba română Lavinia Biț, a avut loc ieri la Tribunalul Arad și s-a finalizat cu… prima sentință: 3 ani cu suspendare pentru fostul inspector și doi ani cu suspendare pentru Lavinia Janina Biț, ambii acuzați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. Cei doi trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile fiecare pentru Primăria Comunei Vladimirescu și pentru Primăria Comunei Fântânele. Aceeași hotărâre le suspendă dreptul de a mai profesa la catedră pe perioada executării pedepsei. De asemenea, sentința prevede ca, din contul bancar al lui Mihai Spânu, să fie confiscată suma de 8.900 de euro și 3.030 de lei și obligă pe fiecare inculpat la plata a câte 900 lei, cheltuieli judiciare către stat. La această sentință poate fi făcut apel în termen de 10 zile de la pronunțare. Procurorul de caz Codrin Gavra ceruse instanței pedeapsa cu închisoarea cu executare pentru Mihai Spânu, iar pentru Lavinia Biț s-a cerut închisoarea cu suspendare pentru că a colaborat cu anchetatorii și a jucat rolul de martor sub acoperire.
Prima ședință publică
Ședința de ieri dimineață, singura în acest dosar, a fost una cu regrete, mărturisiri, rugăminți și promisiuni. Totul pentru a scăpa de pedeapsa privativă de libertate. Atât Mihai Spânu, cât și Lavinia Biț, și-au recunoscut faptele (Spânu este acuzat de trafic de influenţă în 23 de cazuri în care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze examenul de bacalaureat, iar profesoara Biţ în opt cazuri), și-au pus cenușă în cap și au cerut clemență de la judecător. „Regret mult fapta comisă, dacă decideți să îmi dați cu suspendare doresc și pot să fac oricât de multă muncă în folosul comunității doriți”, a declarat Spânu în fața judecătorului. Biț Lavinia a recunoscut și ea toate acuzațiile aduse și a cerut muncă în folosul comunității. „Regret fapta comisă și cer să fac muncă în folosul comunității”, a declarat profesoara în fața instanței.
Familia, punct sensibil
Avocatul fostului inspector a pus la bătaie tot arsenalul mai mult sau mai puțin emotiv pe care l-a avut la dispoziție: părinți bolnavi și bătrâni, regretele inculpatului, cele 26 de caracterizări pozitive ale foștilor colegi din inspectorat sau din școală, lipsa antecedentelor. Mai mult, s-a insistat pe dorința fostului inspector de colaborare cu procurorii, atât la momentul percheziției, când a scos, de bunăvoie, toată suma de bani pe care o avea în casă, cât și dorința de colaborare cu organele de anchetă pentru prinderea altor posibili inculpați în dosar. Doar că această „trădare” față de cei cu care deja era în complicitate nu s-a prea putut concretiza. Persoanele cu care trebuia să se întâlnească au refuzat, în ultimul moment, să participe la întâlnire. Se pare că era vorba de doi directori de școli din Arad, care au scăpat ca prin urechile acului de un posibil flagrant.
Laviniei Biț, însă, i-a reușit colaborarea, „a fost folosită în calitate de colaborator” puncta avocatul inculpatei, pentru prinderea celorlalți implicați și acuzați în dosar.
Totul a pornit de la o elevă
Cea care a pornit tăvălugul în cazul mitei de la bacalaureat, potrivit surselor, a fost o elevă de la „Iuliu Maniu” care s-a lăudat că și-a rezolvat examenul cu 500 de euro. Un coleg de-al ei, conștient că nu poate lua bacul și nici nu are banii pentru a-l rezolva, a depus plângere. Și de aici a pornit totul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!