În noaptea de 25 spre 26 februarie 2022, bărbatul a intrat în locuința victimei, o femeie de 64 de ani despre care acesta știa că locuiește singură. Având la el o „sulă de găurit”, bărbatul a intrat în curtea femeii, unde a fost văzut de către aceasta. Între cei doi a început o luptă, femeia fugind apoi în casă. Bărbatul a urmărit-o, lovind-o apoi în mod repetat cu pumnii în zona feței și a capului, „cauzându-i un traumatism maxilo-facial şi cranio-cerebral cu hemoragie şi contuzie cerebrală în urma cărora victima a decedat”, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. La plecarea din locuința victimei, bărbatul a luat cu el telefonul mobil al femeii, dar și mai multe bijuterii de aur – cercei, lănțișor și un inel – pe care femeia le purta.
Realizând gravitatea faptei sale, bărbatul a urcat în trenul de Budapesta și, pe 26 februarie, la ora 7:30, a părăsit România prin Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, cu trenul IR378. Pe 2 martie 2022, bărbatul a fost arestat de autoritățile din Austria, pentru săvârșirea infracțiunii de furt în grup organizat, fiind încarcerat în penitenciarul din cartierul vienez Josefstadt. A fost eliberat pe 1 februarie 2023, iar a doua zi a revenit în țară. Abia pe 27 aprilie 2023, poliţiştii au descins la locuinţa bărbatului, acesta fiind iniţial reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv, aflându-se și acum în spatele gratiilor.
Pe 26 iulie 2024, Tribunalul Arad a decis să îl condamne pe bărbat. În soluția pe scurt a instanței arădene se arată că magistrații îl „condamnă inculpatul Novac Ciprian, în prezent deţinut la Penitenciarul Arad, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat”. Pentru tâlhărie calificată, acesta a fost condamnat la alți 10 ani de închisoare. Bărbatul a mai avut și alte pedepse cu închisoarea, pedepse de 3 ani, 3 ani, 1 an, 1 an, 1 an și 6 luni, rămânând însă „în picioare” doar condamnarea la detențiune pe viață. Tribunalul Arad a decis și că acesta va avea de plătit 5 mii de euro unui urmaș al victimei, daune morale. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Conform legii, cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 20 de ani de detenţiune, dacă este „stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale”. „Pedeapsa se consideră executată, dacă în termen de 10 ani de la liberare cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune”, se mai arată în lege.
Trimite articolul
XFoarte Bine