Tribunalul Arad l-a contamnat pe bărbat la 3 ani și jumătate de închisoare după ce, în perioada noiembrie 2022-februarie 2023 a vândut droguri unui colaborator al Poliției. Conform soluției pe scurt a Tribunalului Arad, publicată pe portal.just.ro, instanța „condamnă pe inculpatul Nedelca Nicuşor Adrian, cu antecedente penale, arestat preventiv în Penitenciarul Arad, la: -6 (şase) luni închisoare pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive, fără drept, în formă continuată (…); condamnă pe acelaşi inculpat Nedelca Nicuşor Adrian, la: -3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare pentru infracţiunea de trafic de droguri de mare risc. (…) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 4 luni închisoare la care se adaugă sporul de 2 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 6 luni închisoare) urmând ca inculpatul Nedelac Nicuşor Adrian să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenţie şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.
În rechizitoriul de pe rejust.ro se arată că bărbatul, cu domiciliul legal în Hunedoara, dar care locuia fără forme legale în Nădlac, are 30 de ani, 7 clase absolvite, este necăsătorit și are un copil minor. Bărbatul a fost trimis în judecată în baza unui rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT, Biroul Teritorial Arad. Pe 9 februarie 2023, bărbatul a fost „vizitat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, la domiciliul din Nădlac.
A vândut unui „colaborator”
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, s-a reţinut că „inculpatul, în perioada noiembrie 2022 – 09 februarie 2023, a procurat, a ambalat, a deţinut în vederea comercializării şi a vândut, fără drept, în două rânduri colaboratorului cu altă identitate substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive (ADB-BUTINACA), iar la data de 09.02.2023 a deţinut la locuinţa sa cantitatea de 1,60 grame de droguri de mare risc (4Fluoro-MDMB), ambalată într-un număr de 23 de pacheţele, în scopul comercializării”.
Încurcat în declarații
Declarațiile date de bărbat în timpul audierilor nu l-au ajutat prea mult, inițial acesta negând că drogurile ar fi fost pentru vânzare, spunând că erau pentru el și pentru iubita sa. „Iniţial, în prima declaraţie dată în cauză, inculpatul a negat faptul că ar fi procedat la vânzarea de droguri/substanţe psihoactive către alte persoane, arătând că cele 23 de pacheţele cu substanţă găsite la percheziţia domiciliară erau pentru consumul propriu. Ulterior, acesta a recunoscut acuzaţia cu privire la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive, fără drept, astfel cum a fost reţinută în actele de acuzare. După extinderea urmăririi penale/acţiunii penale împotriva sa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, urmare a concluziilor preliminare ale raportului de constatare tehnico-ştiinţifică asupra drogurilor descoperite la locuinţa sa cu ocazia percheziţiei domiciliare, inculpatul a precizat că cele 23 de pacheţele conţinând atât o substanţă psihoactivă cât şi droguri de mare risc, erau pentru consumul său propriu şi al partenerei sale”, se arată în rechizitoriu.
„Pentru consum propriu”
În cursul urmăririi penale, însă, declarațiile date de bărbat au fost contradictorii, lucru pe care l-a susținut și în fața instanței. Procurorii, însă, nu l-au „crezut pe cuvânt”, iar faptul că cele 1,6 grame de droguri erau ambalate în 23 de pachețele, dar și faptul că „în urma percheziţiei domiciliare a fost găsit un dispozitiv de mărunţire tip râşniţă, denotă că era destinată comercializării şi nu doar consumului propriu al inculpatului. Acest scop rezultă implicit şi din faptul comercializării anterioare a unor astfel de substanţe interzise, ambalate în acelaşi mod şi în cantităţi similare, aspect care relevă în fapt acelaşi mod de operare”.
Antecedente penale
Bărbatul nu s-a aflat acum pentru prima dată în fața instanței. În 2016, acesta a fost condamnat pentru infracțiuni de furt calificat, iar din 2022 este inculpat într-un dosar în care este cercetat pentru infracțiuni de lovire sau alte violențe. Mai mult, acesta a fost condamnat cu suspendare, de un tribunal din străinătate, pentru infracțiuni de amenințare sau violență domestică. Legat de actuala condamnare, de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, „Instanța apreciază că pedeapsa (…) aplicată inculpatului pentru întreaga activitate infracțională este una echilibrată, iar modalitatea de executare în detenție este adecvată pentru ca inculpatul să fie supus unei reeducări eficiente, cu atât mai mult cu cât nu este la prima întâlnire cu legea penală, atenționările anterioare nefiind suficient de eficiente”.
În arest preventiv
Deși a fost condamnat la închisoare cu executare abia în iunie, bărbatul se află în spatele gratiilor încă din 9 februarie, când a fost reținut pentru 24 de ore, în urma perchezițiilor. Ulterior, Tribunalul Arad a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului, arestul preventiv fiind prelungit cu câte 30 de zile pe 12 martie, 22 martie și 18 aprilie, respectiv cu 60 de zile începând cu data de 9 mai 2023 și până la data de 7 iulie 2023. Așadar, în acest moment, bărbatul care vindea droguri în Nădlac se află în Penitenciarul Arad, unde va mai avea de executat aproximativ 3 ani de închisoare din condamnarea de 3 ani și 6 luni – perioada petrecută în arest preventiv urmând să i se scadă din durata totală a condamnării.
Cartușe confiscate
În cadrul perchezițiilor din februarie, polițiștii au descoperit la domiciliul din Nădlac al bărbatului și 32 de cartușe calibru 8 mm, în stare activă, destinate tragerii cu o armă de alarmă şi gaz, corespunzătoare categoriei C – Arme şi muniţii neletale supuse autorizării, inculpatul nefiind autorizat să deţină arme şi muniţii letale ori neletale.
Trimite articolul
XA picat de fazan. ( cu 7 clase) Dar cei care vind “legal” cu kilele, unde sint?