ARAD. Curtea de Apel Timișoara a pronunțat, marți, 16 decembrie, sentința în procesul în care Remus Văsuț, tânărul de 21 de ani, din Ghioroc, a fost judecat pentru infracțiuni la legea privind combaterea terorismului. Judecătorii l-au condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare după ce a construit o bombă pe care a detonat-o pe un câmp din apropierea Ghiorocului, în prezența unui polițist care s-a dat drept un potențial cumpărător al dispozitivelor artizanale „fabricate” de Văsuț. Așa a fost prins Văsuț, cu ajutorul unui ofițer sub acoperire. Procurorii au precizat, la data arestării „teroristului” (n.r. 21 decembrie 2013) că acesta intenționa să detoneze două bombe în municipiul Arad: una în fața unei cafenele, iar cealaltă urma să fie amplasată, pentru a fi detonată, în apropierea unei secții de poliție.
„Una dintre bombe urma să fie plasată într-o maşină capcană, în apropierea unei cafenele din centrul Aradului. Văsuţ chiar a căutat o maşină sau o motocicletă ieftină pe care să o cumpere pentru a o folosi la atentat. Tânărul se baza pe faptul că suflul exploziei va sparge ferestrele cafenelei, urmând ca cioburile să fi măturat tot ce se afla înăuntru. Vorbim aici de zeci de victime, un atentat care se putea transforma într-un masacru. Iar această bombă urma să fie detonată în viitorul apropiat, în preajma sărbătorilor”, au precizat anchetatorii la acea dată. Acţiunea în forţă a DIICOT şi SRI Arad a făcut ca cele două atentate cu bombă – de la cafenea și secția de poliție – să nu aibă loc.
Pedeapsa „complicilor”
Judecate și condamnate au fost și persoanele care i-au trimis lui Văsuț materialele necesare realizării bombelor. Este vorba despre Marius Mogoșan care a fost condamnat la doi ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Consiliului Local Municipal Arad sau Consiliului Local al Comunei Vladimirescu – pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive; Martin Constantin care a primit trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive și Adrian Farcău care a fost condamnat la doi ani și o lună cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Consiliului Local al Comunei Ghioroc sau Consiliului Local al Comunei Şiria – pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive și nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Sentința Curții de Apel Timișoara nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!