ARAD. Un amplu document care realizează o analiză statistică a bolilor cronice, a cancerului şi a diabetului a fost prezentat ieri la Prefectură de dr. Dana Negru, de la Direcţia de Sănătate Publică. Care au fost principalele lucruri trasate în sinteza prezentată luni? În primul rând, că bolile cronice, tumorale şi diabetul sunt „bine reprezentate” în judeţul Arad. Trebuie menţionat că, din 2001, când potrivit Anuarului de Statistică Sanitară Aradul se situa pe un alarmant loc I pe ţară la mortalitatea prin tumori, situaţia nu s-a schimbat foarte mult.
De toate vârstele
Cancerele afectează, însă, la Arad, „copilul, adolescentul şi adultul tânăr în egală măsură cu vârstnicul, din ambele medii de viaţă, rural/urban”, iar „prevalenţa lor nu poate fi explicată prin îmbătrânirea populaţiei”. Nu în ultimul rând, „apar în clustere (zone în care sunt grupate cazurile) care sunt inexplicabile în absenţa unei aprofundări a temei: 147 clustere boală tumorală şi 51 cancere rare, la care se adaugă 6 clustere pentru diabet şi alte afecţiuni ale pancreasului”, se precizează în document. Toate, în 64 de localităţi din judeţul Arad.
Primele opt
În materialul prezentat se regăseşte şi o listă a localităţilor unde se constată o prevalenţă a bolilor tumorale. „Pe primele opt locuri sunt: Fântânele, Felnac, Municipiul Arad, Tauţ, Peregu Mare, Curtici, Pleşcuţa, Vărădia de Mureş, pentru toate cancerele în perioada analizată/ prevalenţă peste 4,5%, pentru toate cancerele, cele mai scăzute valori fiind 2,35%”.
Factori de risc
O treime din cancerele mondiale şi decese pot fi prevenite prin intervenţiile pe factorii de risc modificabili, se subliniază în document. Este vorba despre: fumat, consumul de alcool, dieta slabă în fibre şi sedentarismul, obezitatea şi sexul neprotejat.
Mai sunt şi factorii de mediu şi stilul de viaţă: „substituienţii hormonali care cresc riscul de cancer de sân, expunerea la radiaţii ionizante, UV sau la noxe profesionale”.
Abordare incompletă
Nu în ultimul rând, în document se precizează faptul că „nu beneficiază de abordare completă/corespunzătoare/decentă/obligatorie în prevenţie-terapie şi recuperare/vezi ambulatorul de oncologie din bd. Revoluţiei nr. 45, programele naţionale de sănătate pe domeniile curativ şi profilactic, absenţa unui serviciu de radioterapie şi de diagnostic genetic etc.”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!