Au fost lăsaţi să plece din spital, chiar dacă puteau îmbolnăvi zeci, poate sute de oameni. Vorbim despre şase pacienţi internaţi în secţia TBC, spitalul nou din Grădişte, învoiţi de cadrele medicale de acolo să se plimbe liniştiţi prin oraş. Chiar dacă întâmplarea nu este tocmai recentă, aceasta dă de gândit despre modul în care medicii şi asistentele de la TBC se îngrijesc de sănătatea arădenilor aflaţi dincolo de gardurile spitalului.
În luna iulie a acestui an, reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, au demarat mai multe controale pentru a vedea modul în care îşi respectă îndatoririle angajaţii din sistemul medical din Arad. După mai multe controale efectuate la diferite secţii, unde au fost identificate mai multe nereguli, mai grave sau mai puţin grave, s-a ajuns şi la spitalul TBC din Grădişte. Aici au aflat, nici mai mult nici mai puţin, faptul că şase dintre pacienţii bolnavi de tuberculoză, care aveau activ virusul BK, cel care transmite boala, erau învoiţi. Practic, au plecat din spital, cu acceptul cadrelor medicale de acolo. Problema cea mai mare este că puteau infecta cu tuberculoză pe oricine întâlneau, ţinând cont de faptul că TBC este una dintre bolile care se transmit destul de uşor de la o persoană la alta. Dar să vedem ce se arată în raportul de control încheiat în urma vizitei de la spitalul TBC.
„Din verificarea efectuată cu privire la lista pacienţilor secţiei clinice Pneumologie, compartimentul TBC, situat la primul etaj al clădirii, s-a constatat că şase pacienţi au fost învoiţi să părăsească spitalul începând cu data de 19.07.2019, deşi aceşti pacienţi sunt diagnosticaţi cu BK pozitiv”, se arată în raportul de control întocmit în data de 22 iulie 2019.
Am solicitat Consiliului Judeţean Arad să ne ofere informaţii legate de măsurile care au fost luate împotriva celor care pot fi consideraţi vinovaţi de învoirea celor şase tebecişti care riscau să îmbolnăvească şi alţi oameni. De la instituţia judeţeană ni s-a transmis faptul că „rapoartele de control întocmite au fost puse la dispoziţia conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pentru a fi verificate şi analizate în comisiile specializate din cadrul spitalului, conform atribuţiilor şi responsabilităţilor legale pe care acestea le au”.
Mai pe scurt, chiar dacă Spitalul Judeţean se află în subordinea Consiliului Judeţean, acesta din urmă nu poate decide măsuri împotriva personalului medical, singura instituţie abilitată să facă acest lucru fiind angajatorul posibililor vinovaţi, respectiv Spitalul Judeţean. „Menţionăm că, potrivit dispoziţiilor ordinului nr. 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management şi a listei indicatorilor de performanţă a activităţii managerului spitalului public, managerul răspunde, împreună cu comitetul director, de asigurarea condiţiilor de investigaţii medicale, tratament, cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenirea infecţiilor nosocomiale, precum şi de respectarea drepturilor pacientului, având obligaţia de a dispune măsurile necesare când se constată încălcarea acestora”.
Am solicitat un punct de vedere şi Spitalului Judeţean Arad, încercând să aflăm dacă au fost luate măsuri împotriva personalului medical. Până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns. De îndată ce vom primi o comunicare din partea spitalului, o vom publica.
Trimite articolul
XDomnule Gherasim ,vedeți când vă documentați dacă nu știți sau nu întelegeți niște termeni medicali întrebați, nu este nici o rușine. Dar să scrieți în articolul de față că BK este virus jigniți inteligența personalului medical.BK=Bacilul Koch deci este o bacterie ,nu virus. Cu stimă.
-
Si cu ce schimba datele problemei cele mentionate de dv.???? cu atat mai multcu cat BK e o bacterie aeroba ???? vorbiti ca sa va aflati in treaba , sau cum ???? iar referitor la acea afirmatie cum ca , citez :Dar să scrieți în articolul de față că BK este virus jigniți inteligența personalului medical….. despre care inteligenta vorbiti ??? hai sa fim seriosi ca stie toata lumea cum se ajunge medic in ultimii ani , sauva referiti la inteligenta de a ti aprinde pacientul pe masa de operatie , sau diagnosticuri date complect aiurea care nu au absolut nimic cu realitatea , 80 % din actualul personal medical e incopetent , asta ca sa nu spun total lipsit de cunostite medicale reale
-
si dumneavoatra unde va tratati ? singur , sau pe la vecini ? sa nu uitam ca sunt multi straini care fac facultatea in romania ori ei invata altceva si altfel?
-
Si d e ce asa tarziu publicati acest fapt? A fost tinut la sertar?
S-a dat tonul la evenimentele negative din sectorul medical?
In curand veti ramane fara personal prin migratie si pensionare. Atunci veti fi fost multumiti si cu aceasta stare (nu tocmai buna).
Sunt de acord ca sistemul e varza . Dar parca prea bate la ochi acest “atac”
Hai sa creem panica. Da este o bacterie care se poate transmite, dar nu inseamna ca, acesti bolnavi trebuie izolati si tinuti in carantina. Si acesti bolnavi, cu masurile de precautie corespunzatoare, au dreptul la miscare libera dupa perioada de atac, adica perioada cat sunt inca contagiosi. Exista protocoale care trebuie respectate. Articolul sugereaza ca acesti indivizi au fost in faza de “contagiosi”. Sa speram, ca medicii aradeni au fost suficient de precauti si intelepti.
Ca este bacterie si nu virus, este chestie de respect fata de Robert Koch, caruia ii putem multumi pentru identificarea acestui microb.
,,Multumim,, si transmitem stim noi ce cadrelor medicale de la TBC ! Ar trebui ca cei abilitati sa le verifice prezenta la cursurile facultatii, autenticitatea lucrailor de licenta, rezidentiatul, proba de masterat , parcursul carierei. Cine stie ce se descopera, doar am mai avut in Arad ,,absolventi,, care nu au trecut pe la scoli. De parca nu ar fi destul faptul ca se scuipa pe strada si se sufla nasul printre degete intr-o veselei; ai crede ca in Romania nu s-a auzit despre batista si scopul in care se foloseste ea