ARAD. Turismul local, legătura dintre firme și producătorii locali și valorificarea brandurilor locale s-au numărat printre subiectele dezbătute în cadrul celei de a doua întâlnire a grupului de lucru din cadrul proiectului „STRATEG AR+”. Proiectul vizează o strategie privind dezvoltarea economică sustenabilă pentru viitorul Aradului, fiind inițiat de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România-Filiala Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad.
Membrii grupului de lucru au analizat secțiunile care vizează sectorul IMM-urilor, zona de inovare și turism din cadrul Strategiei de dezvoltare a județului Arad pentru perioada 2021-2027, precum și studiul „Future Economy” elaborat în cadrul proiectului privind domeniile cu potențial pentru dezvoltare.
Concept: administrație antreprenorială
Intervențiile celor prezenți au vizat măsuri cu privire la sprijinirea turismului local și a firmelor implicate în această activitate prin crearea unei legături cu micii producători locali, momentan insuficient organizați sub diverse forme asociative. Dezbaterile au condus spre dezvoltarea și aplicarea conceptului de „administrație antreprenorială”, prin colaborarea ONG-urilor, patronatelor, reprezentanților comunităților de afaceri locale, GAL-urilor cu primăriile din județ pentru valorificarea brandurilor existente deja și identificarea altora noi. De asemenea, urmare a expunerilor reprezentantului Consiliului Judeţean, a reieșit nevoia unei promovări intense pentru atragerea cât mai multor vizitatori prin intermediul platformei visitarad.ro.
Inovare prin exemplul afacerilor
În ceea ce privește zona inovării, Mihaela Breaz, președintele C.N.I.M.P.M.M.R. Arad a subliniat: „Este necesar să clarificăm elementele inovării, deoarece din analiza strategiei județene și a Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest a reieșit o abordare destul de limitată, încurajându-se colaborarea cu mediul academic. Dar Aradul este un centru universitar relativ nou, dezvoltat după anii ˈ90, fără o legătură foarte strânsă cu sectorul local al IMM-urilor. Noi dorim să propunem și un alt gen de măsuri din zona de educare și încurajare a abordării inovării prin exemple de afaceri care utilizează inovarea în activitate: creează și dezvoltă produse și servicii inovatoare, fie că acestea sunt locale, naționale sau internaționale.”
Finanțare europeană
Proiectul STRATEG AR+ este finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă și se implementează în perioada 22 iulie 2022 – 21 iulie 2023. Proiectul are o valoare totală de 293.092,00 lei, valoarea cofinanțării UE fiind 244.145,64 lei.
Trimite articolul
XDin poza reiese ca sărăcia e front cu cetul.
Proiectul STRATEG AR+ este finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă și se implementează în perioada 22 iulie 2022 – 21 iulie 2023. Proiectul are o valoare totală de 293.092,00 lei, valoarea cofinanțării UE fiind 244.145,64 lei. si uite asa ne facem ca lucram si mai tocam niste bani de la “fraierii” de europeni
-
Mi-ai luat vorba din gura! Cercetare pt inovare, aplicate unde, prin cine!? Turism nu inseamna hoteluri, cazare….! Banii fazanilor europeni, merg pe dosare, strategii si durectii, dar si plati catre participaantii la proiect! Rezultate concrete….in sute-mii de turisti = 0! ZERO!