Lume multă, o sală arhiplină, primari, conducerea Consiliului Judeţean Arad, aparatul propriu al instituţiei, dar şi reprezentanţi ai agenţilor economici au participat la dezbaterea publică pe strategia de dezvoltare a judeţului Arad pentru perioada 2014-2020. „Eu personal mi-am dorit să prelungim termenul până la care pot fi aduse modificări acestei strategii. Vrem ca strategia de dezvoltare să fie cât mai bine documentată şi dezvoltată în toate direcţiile de interes”, a spus Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Ce îşi propune noua strategie? Răspunsul ne-a fost dat de Radu Onofrei, reprezentantul firmei de consultanţă care se ocupă de această strategie: „Am plasat strategia de dezvoltare a judeţului Arad în contextul strategiei europene de dezvoltare. Pentru că Uniunea Europeană finanţează cu fonduri nerambursabile proiecte care se aliniază strategiei de dezvoltare europeană”, a spus Onofrei. „Am adunat date, am avut discuţii de grup, iar propunerea noastră vizează o dezvoltare durabilă”, a mai spus consultantul.
Critici și sugestii
Nu au lipsit criticile, punctarea lipsurilor legate de strategia prezentată, sugestii pentru consultant și exprimarea temerii generale că totul va rămâne o simplă teorie expusă frumos. Replica consultantului a venit însă prompt. „Această strategie este doar un instrument util. Noi vă indicăm direcțiile spre care vă puteți îndrepta, dar ceea ce e de făcut este treaba voastră cum faceți și când faceți”, a punctat răspicat Onofrei.
Pentru prima dată a fost invitată și Municipalitatea la această dezbatere, fapt care a fost punctat deopotrivă de conducerea CJA, dar și de edilului local prezent în sala de conferințe. Primarul Gheorghe Falcă nu a ratat ocazia de a-și expune propria viziune legată de dezvoltarea județului și care ar fi direcțiile în care trebuie să se focalizeze dezvoltarea Aradului. În opinia sa, trebuie insistat mai mult pe agricultură, dar și pe dezvoltarea micilor producători care ar putea relansa localitățile județului în viața economică. Cu exemple picante despre cum arată piețele de astăzi de animale (pline de haine și alte produse made în China), cu sugestii despre ce și cum trebuie făcut, edilul local și-a expus punctul de vedere, unul din cele mai lungi din cadrul dezbaterii.
Apă termală și irigații
Doi primari, cel din Păuliș și cel din Zerind, au punctat necesitatea de a fi inclusă în strategia județeană și sistemul de irigații care ar ajuta micii agricultori, dar și posibilitatea folosirii potențialului geotermal al localităților pentru o dezvoltare turistică a județului. Mircea Purcaru, în calitate de reprezentant la IMM-urilor, a cerut o strategie mai clară pentru dezvoltarea acestui sector care are un potențial de dezvoltare foarte mare pe Arad iar Adam Alda, de la Camera Agricolă Arad, a insistat pe necesitatea corelării ofertei educaționale din județ cu specificul zonei.
Foarte multe vorbe, mai mult sau mai puțin legate de strategia pusă în discuție, dar care toate demonstrează că e loc de mult mai bine, că teoria e ușor de formulat dar practica se lovește de legislații, de lipsa banilor, de voința politică.
Se așteaptă sugestii
Draft-ul rămâne în dezbatere publică şi poate fi consultat pe site-ul Consiliului Judeţean Arad, www.cjarad.ro, la secţiunea transparenţă decizională, iar cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii privind acest document.
Citiți principiile noastre de moderare aici!