Adelin Vlai, avocatul arădean trimis în judecată pentru trafic de influenţă în formă continuată, a scăpat, din nou, de arestul preventiv. De această dată, la baza deciziei judecătoreşti au stat… banii. Situaţia actuală a început, de fapt, prin luna noiembrie, când Vlai a solicitat Curţii de Apel Timişoara eliberarea din arest preventiv pe cauţiune. În data de 23 noiembrie, judecătorii au anunţat că se „admite în principiu cererea inculpatului Vlai Adelin George, având ca obiect înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauţiune. Stabileşte valoarea cauţiunii la suma de 50.000 lei. Acordă inculpatului termen de 5 zile pentru depunerea cauţiunii, termen care curge de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare”.
La două săptămâni distanţă, Curtea de Apel Timişoara a decis că Adelin Vlai va fi eliberat din arestul preventiv. „Admite cererea inculpatului Vlai Adelin George, având ca obiect înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauţiune şi, în consecinţă, dispune înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe cauţiune, privind pe inculpatul Vlai Adelin George, pe o durată de 60 zile, începând cu data de 11.12.2017 până în data de 8 februarie 2018 inclusiv. Pe timpul cât se află sub control judiciar pe cauţiune, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată instanţa de judecată, respectiv Curtea de Apel Timişoara, cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la IPJ Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Pe timpul controlului judiciar pe cauţiune, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu comunice cu numiţii Vlai Florin Gabriel, Coiş Ştefan, Groza Diana Gabriela , Brănişcan Adrian Ioan şi Rohozneanu Marian; să nu exercite profesia de avocat, respectiv să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta; să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării; să nu conducă nici un fel de vehicule; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, sau dacă există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestării preventive, situaţie în care, prin hotărâre, se va dispune şi confiscarea cauţiunii. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Vlai Adelin George de sub puterea mandatului de arestare preventivă, precum şi punerea în executare a măsurii controlului judiciar pe cauţiune. Constată consemnarea cauţiunii în valoare de 50.000 lei la CEC BANK”, au decis judecătorii în data de 11 decembrie.
Aşadar, Adelin Vlai îşi va petrece sărbătorile de iarnă în libertate. Asta dacă nu va încălca termenii controlului judiciar. Pentru că, trebuie să reamintim acest lucru, avocatul a fost plasat în arest preventiv după ce, în timp ce se afla în arest la domiciliu, a fost prins în timp ce conducea un autoturism în zona oraşului Sântana, fiind sub influenţa alcoolului. Totuşi, decizia judecătorilor nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Spăla” beţivii
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a instrumentat dosarul, avocatul Adelin Vlai s-a specializat în „spălarea” şoferilor prinşi beţi de poliţiştii arădeni. „În perioada februarie-iunie 2017, inculpatul Adelin George Vlai a pretins şi primit de la inculpaţii Adrian Ioan Brănişcan, Diana Gabriela Groza şi o altă persoană, toţi cercetaţi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, sumele de 14.500 de lei (9.000 de lei şi 5.500 de lei) şi 2.300 de euro. Banii respectivi au fost primiţi de inculpat pentru a-şi folosi influenţa reală ce o avea asupra fratelui său, Florin Gabriel Vlai, pentru ca acesta din urmă, chimist în cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad, să emită buletine de analiză toxicologică favorabile persoanelor respective. Concret, inculpatul Florin Gabriel Vlai a menţionat, în fals, în documentele respective valori ale alcoolemiei sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, aspect care ar fi atras răspunderea persoanelor respective doar din punct de vedere contravenţional. În aceeaşi manieră a procedat şi inculpata Nicoleta Burchiu, în total cei doi chimişti emiţând buletine de analiză toxicologică false pentru patru persoane: inculpaţii Diana Gabriela Groza, Adrian Ioan Brănişcan, Marian Rohozneanu şi o altă persoană. Prin această conduită, inculpaţii Florin Gabriel Vlai şi Nicoleta Burchiu au oferit ajutor celor patru persoane în scopul îngreunării sau împiedicării tragerii acestora la răspundere penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
A început procesul
În altă ordine de idei, procesul inculpaţilor menţionaţi mai sus a ajuns în pe masa judecătorilor. După cum era de aşteptat, procesul pe fond a început cu o amânare. Cel mai probabil, va merge din amânare în amânare, atât cât va permite legea. Probabil că de abia prin primăvara anului viitor se va ajunge la audieri şi declaraţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!