Conflictul care mocneşte de mai mulţi ani între lipovani şi firmele private care au cumpărat sau au concesionat patrimoniul fostei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă capătă note tot mai acute. Ziarul „Jurnal Aradean” a atras atenţia încă din martie 2009 asupra acestei stări de lucruri, recentul caz de tăiere pomilor determinăndu-ne să aprofundăm cercetarea jurnalistică.
Cum s-a ajuns aici?
În anii ’50 ai secolului trecut, în hotarul Lipovei spre Băi şi Neudorf, pe pământurile luate de stat de la oameni, s-a înfiinţat o staţiune pomicolă. După 1989, foştii proprietari sau urmaşii lor au revendicat pământurile, primind titluri de proprietate. Anterior punerii în posesie, SCPP, devenită SC COMFRUCT SA, a intrat în faliment, plantaţiile şi utilităţile ei fiind vândute la licitaţie iar terenul concesionat unor firme private în spatele cărora se pare că erau oameni politici locali sau mai de departe. Proprietarii pământului au căutat să se înţeleagă cu aceste firme, dându-le terenul în arendă. Unde s-a ajuns la o înţelegere, lumea este mulţumită (vezi cazurile Băcanu, Muscă, ş.a.). Sunt însă şi nemulţumiri. Unii dintre proprietarii de terenuri acuză societăţile MARIDA şi ROGVAIV că nu le oferă preţul dorit de ei. „În 2009, văzând că nu ne putem înţelege nicicum, ne-am adresat instanţei pentru a obţine o hotărâre judecătorească pentru teren” ne spune Cornelia Luca. Acelaşi lucru l-a făcut şi familia Ursu, care a dobândit în instanţă posesia pe circa 6 ha de teren, însă pomii au fost tăiaţi de curând de către angajaţii lui Valer Pop, administratorul celor două firme mai sus amintite.
Vinovatul fără vină?
Discutând cu Valer Pop, omul ne-a demonstrat cu acte că a cumpărat în 2004 1000 ha de plantaţii pomicole cu utilităţile aferente (pomi, drumuri, reţele de apă şi curent electric, bazine, garduri, clădiri, etc). Terenul a rămas în proprietatea celor care au primit titluri pe el şi cărora le-a oferit diferite variante de înţelegere.„Marea majoritate au acceptat arenda, însă unii, printre care şi familia Ursu, au dorit să-şi lucreze singuri terenul. Atunci am decis să le eliberez terenul de pomi, care sunt ai mei şi care oricum trebuiau tăiaţi, fiind îmbătrâniţi. Această lucrare o fac pe circa 75% din suprafeţe, pentru a reînnoi plantaţiile cu butaşi de viţă de vie şi cu puieţi roditori de calitate superioară” ne spune împricinatul.
Variante
Valer Pop a propus celor care au primit terenurile trei variante de înţelegere:
1.să le cumpere terenul; 2. să le vândă pomii; 3. să le ia pământul în arendă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!