Am pornit în redactarea acestui articol de la premisa că în Arad sunt foarte multe probleme. Probleme ce le revin în sarcină, în mare parte, și angajaților de la Poliția Locală Arad. Nu dorim să facem reclamă polițiștilor locali, ci doar să înțelegem cum funcționează acest serviciu ce se află în subordinea Palatului Administrativ și dacă fac sau nu față angajații problemelor din oraș. Care sunt acestea? Pe scurt, puține locuri de parcare ce atrage după sine mulți nervi și implicit încălcarea Codului Rutier, dar și problema molozului aruncat peste tot, cea a oamenilor străzii, a românilor veniți de prin toate colțurile țării, țiganii care cerșesc pe centru și caută prin toate gunoaiele, monumente vandalizate, nereguli ce apar în activitățile comerciale ori construcții și afișaj stradal, identificarea de persoane și multe altele.
12 cu 36 de ore, o tură
În primul rând dorim să subliniem faptul că Direcția Generală a Poliției Locale Arad, conform organigramei, dispune de 154 de angajați. La prima vedere par mulți polițiști, însă vorbim de sute de reclamații și probleme, în fiecare zi. De reținut că polițiștii locali lucrează pe ture de 12 cu 36 de ore libere. Adică lucrează luni, 12 ore, și intră în tură apoi miercuri, de exemplu. De aici ne dăm seama că numărul celor care sunt efectiv la dispoziția arădenilor scade drastic. Noul director general al Poliției Locale, Florin Barna, ne explică: „În fiecare zi avem la dispoziție opt patrule de câte doi oameni din care jumătate sunt patrule pedestre și jumătate motorizate. Pe timp de noapte, avem aproximativ două patrule, una pedestră și una motorizată”.
100 de angajați la două servicii
Din totalul angajaților (154), nu mai puțin de 100 sunt încadrați la Serviciul Ordine și Liniște Publică (60 de angajați), respectiv Serviciul Circulație pe Drumurile Publice și Parcări (40 de angajați). Tot Florin Barna ne mai spune că mai are nevoie de doi oameni la ordine publică și alți 10 la circulație, posturi ce vor fi ocupate la începutul anului viitor. Mai trebuie ținut cont de faptul că din totalul angajaților, sunt și persoane care fie sunt în concediu – post ori prenatal, concediu medical – ori au alte probleme și astfel numărul angajaților prezenți din punct de vedere operativ scade chiar dacă ei apar în organigramă.
73.000 de euro, la bugetul local
Care este rezultatul muncii acestora? Dacă tragem un ochi la procesele verbale de constatare și sancționare observăm că polițiștii au sancționat 965 de nereguli, adică în medie 30 pe zi. Suma totală pe care polițiștii locali au adus-o la bugetul Primăriei Municipiului Arad în luna octombrie este deloc de neglijat, 329.120 de lei, adică aproximativ 73.000 de euro.
1.483 de apeluri telefonice
Dacă sunteți curioși câte apeluri au fost efectuate în luna octombrie la numărul 0257 – 939, număr al Poliția Locală Arad, vă spunem noi: 1.483 de apeluri. Adică, în medie, câte 50 de apeluri zilnic. Atenție, media pe care am efectuat-o nu reprezintă frecvența apelurilor efectuate ci doar o statistică.
Din totalul apelurilor, 878 sunt sesizări primite telefonic iar dintre acestea 112 au fost verificate operativ, 74 fiind verificate și confirmate și alte 38 neconfirmate. Alte 605 apeluri au fost efectuate pentru sesizări, informații și consiliere. De asemenea, au fost înregistrate 240 de adrese și au fost efectuate 458 de identificări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!