MACEA. Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” din Macea a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad editează, anual, un Catalog de semințe (Index seminum) în care sunt cuprise toate speciile vegetale de la care s-au recoltat semințe în anul precedent.
Grădina de la Macea este membră fondatoare a Asociației Grădinilor Botanice din România (AGBR) cu sediul în București și membră a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) cu sediul în Anglia.
Grădina are relații de colaborare, respectiv de schimb reciproc de semințe, cu 230 de instituții similare (grădini botanice, arboretumuri, colecții stiințifice de plante) din țară (19 instituții) și de peste hotare (Anglia – 6, Franța – 17, Germania – 30, Spania – 11, SUA – 11, Ungaria – 11, etc.).
Scopul principal al acestei activități este de a îmbogății permanent colecțiile de plante ale grădinilor botanice, dar și procurarea de material vegetal necesar unor cercetări în domeniu botanic, fitoterapeutic, etc.
Grădina de la Macea are în prezent o colecție de 3750 specii vegetale, cultivate sau spontane, care sunt răspândite în diversele sectoare amenajate, pe suprafața de 21,5 hectare cât are această oază de vegetație. De remarcat este faptul că la Macea se află una din cele mai bogate colecții de plante lemnoase din țară, fapt evidențiat atât în literatura recentă de specialitate cât și în cataloagele de semințe editate în ultimii ani.
Ultimul număr al Catalogului de semințe editat de Grădina Botanică din Macea, ajuns la numărul 22, cuprinde 1231 de specii, din care 64 Gymnospermae (rășinoase) și restul Angiospermae (foioase). Speciile apațin la 116 familii dintre care cel mai bine reprezentate sunt: Asteraceae (127 specii), Cupresaceae (32), Fabaceae (79), Lamiaceae (72), Oleaceae (35), Rosaceae (198) și Sapindaceae (37).
În proiect
Ca o noutate în anul 2013 s-au recoltat semințe de la numeroase specii din flora spontană, activitate realizată în cadrul Proiectului HURO/1101/119/1.3.1 PRO-PLANTS Cross-Border Cooperation for Plant diversity protection and promotion – Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității vegetale, proiect prin care este în curs de amenajare Colecția de semințe în care se pune accent mai ales pe speciile din flora spontană și cultivată din Vestul României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!