Șase companii arădene participau acum 97 de ani, la București, la Expoziția și Târgul de Mostre a Industriei Românești, ce se desfășura sub motto-ul „Prin industrie, pentru țară!”. Industriașii Hendl, Neumann, Szilagy, Andreny, cercetătorul Foldes, dar și fabrica Astra, au reprezentat Aradul la expoziție, aducându-și produsele la evenimentul desfășurat în Parcul Carol din capitală.
„Armonizare economică”
„Organizată în timpul guvernului Alexandru Averescu (13 martie 1920-16 decembrie 1921), la o distanță de trei ani după încheierea Primului Război Mondial și de la desăvârșirea unității naționale, Expoziția Industrială a însemnat un moment de referință în istoria Regatului României. După anul 1918, România a devenit a zecea dintre țările Europei ca suprafață și a opta ca populație, aflându-se în plin proces de consolidare și afirmare. Organizarea unui târg al economiei naționale, în anul 1921, apărea în contextul armonizării economice în toate provinciile românești, ceea ce a impus măsurile fundamentale precum reforma agrară, reforma financiară și unificarea monetară”, scriu cei de la Muzeul Național de Istorie a României.
Arădenii, cu șampanie și cereale
Printre arădenii prezenți la evenimentul din capitala încă noii țări s-a regăsit și fabrica familiei Andrenyi, fabrică de șampanie. Fabrica acestuia funcționa într-o clădire de pe strada Gheorghe Lazăr, vizavi de fosta Cameră de Comerț, iar familia mai deținea în Arad și două antrepozite, pe strada Unirii, în timp ce aceștia locuiau pe Bulevardul Revoluției, în clădirea respectivă funcționând astăzi Palatul Copiilor.
Nici Neumann, o altă familie nobiliară din Arad, nu a putut lipsi de la expoziția bucureșteană, fiind un reprezentant de marcă al industriei arădene. Deținători ai Fabricii de Spirt și Drojdie, ai morii, ai Uzinei Textile Arad, industriașii s-au prezentat la capitală cu grâne și produse precum grișul sau tărâțele.
Vagoanele vedetă
De departe cea mai importantă prezență arădeană la expoziție a constituit-o pavilionul fabricii Astra, un punct de reper pentru întregul târg. Vizitat chiar și de Regina Maria, pavilionul a găzduit autobuze, mașini și vagoane produse de „prima fabrică românească de vagoane”, așa cum se prezenta compania înființată acum mai bine de un secol.
Tot din Arad s-a prezentat la expoziția internațională și compania lui Edmund Hendl, cu mașini de viticultură și vinicultură. Antreprenorul arădean producea, printre altele, și roți dințate și alte produse din fier, mare parte a morilor din județul nostru având roți produse de către acesta. „Distinsă la expoziții cu medalii de aur și dimplome de onoare”, compania a prezentat la târg o serie de prese de struguri de capacitate mare.
Crema Margit și sobele Szilagy
O mică vedetă a târgului a fost și Crema Margit, produsă de farmacistul arădean Foldes. Crema, ce purta numele fiicei farmacistului, era utilizată pentru îndepărtarea pistruilor și a imperfecțiunilor pielii. Era foarte populară în special pentru că își făcea efectul în 3-4 zile, ducând într-un timp atât de scurt la dispariția acneei, a punctelor negre și chiar a imperfecțiunilor cauzate de bolile de ficat.
O altă serie de produse arădene foarte apreciate a fost cea a firmei Szilagyi&Comp. „Maeștrii de sobă” din Arad, aceștia fabricau „faianță, maiolică, vase de peatră și chamotte”, fiind premiați cu Marele Premiu al „Exposițiunii Internaționale din Timișoara, ținută în 1908”.
Industria astăzi
Astăzi, industria arădeană este reprezentată de fabrici ce activează în construcția și reparația materialului rulant, industria constructoare de mașini, producția de aparatură și instrumente de măsură, verificare și control, confecții și produse alimentare. Cea mai mare parte a fabricilor, însă, au astăzi capital străin, investitorii find din diferite zone ale lumii. Prea puține produse locale, cu care Aradul să se mai poată mândri, așa cum o făcea acum o sută de ani, însă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!