ARAD. Aradul a dus-o foarte bine, comparativ cu media naţională, în ceea ce priveşte producţia industrială şi veniturile încasate de firmele care activează în industrie. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad, la nivelul judeţului „producţia industrială realizată în perioada 01.01-30.09.2014 a înregistrat o creştere de 22,4% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent”. Creşterea procentuală înregistrată în judeţul nostru este cu mult mai mare decât media naţională de doar 7,4%.
În ceea ce priveşte valoarea cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de industrie (piaţa internă şi piaţa externă), aceasta a înregistrat în perioada 01.01-30.09.2014 o creştere de 21,9% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent. La nivel naţional, s-a înregistrat o creştere medie de 8,9%. „Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie caracterizează evoluţia veniturilor totale, înregistrate în perioada respectivă, provenite atât din activităţile principale, cât şi din activităţile secundare ale întreprinderilor din eşantion. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”, se precizează în raportul DJS Arad.
Excedent al balanţei comerciale
„În luna iulie 2014 , exportul FOB realizat (după sediul social din Registrul Statistic al Intreprinderilor – REGIS – al agentilor economici care au realizat exporturile / importurile de bunuri), s-a ridicat la 1697874 mii euro, iar importul CIF de marfuri la 1466568 mii euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 231306 mii euro”, se precizează în cel mai recent buletin statistic.
În structura exporturilor, o pondere însemnată au deţinut-o următoarele grupe de produse: mijloace de transport (37,8%), maşini, aparate şi echipamente electrice (8,2 %), metale comune şi articole din acestea(10,4%), materiile textile şi articole din acestea (8,0%), etc.
În structura importurilor, cea mai mare pondere au deţinut-o grupele de mărfuri: maşini, aparate şi echipamente electrice (29,8%), metale comune (21,7%), materiile textile şi articole din acestea (9,4%), mijloace de transport (13,2%), etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!