ARAD. Dezvoltarea regională va fi susținută de industrie și construcții. Comisia Națională de Prognoză (CNP) confirmă că pe termen mediu, în perioada 2021-2024, la nivelul regiunii Vest va exista o creștere reală a PIB de peste 4% pe întreg orizontul de prognoză, „creştere bazată pe industrie şi construcții”.
Peste nivelul național
„În privința produsului intern brut pe locuitor, regiunea Vest continuă să se situeze deasupra nivelului național (11162 euro/locuitor) cu o valoare de 11196 euro/locuitor estimată pentru anul 2020, dar cu 572 euro/locuitor mai puțin față de anul 2019. În acest context, prognozăm o evoluție favorabilă pe piața muncii, populația ocupată civilă înregistrând dinamici pozitive. Se prognozează o ușoară creștere, dar constantă, a numărului mediu de salariați la nivel regional în următorii ani. Astfel, dacă anul 2019 a
înregistrat un număr de 527,8 mii persoane, numărul mediu de salariați estimat pentru anul 2024 este de 539,8 mii persoane la nivel de regiune”, se arată în analiza Comisiei Naționale de Prognoză.
Piața muncii în perioada post-pandemie
La nivel de județe, CNP apreciază că Timișul va conduce în anul 2024 din punctul de vedere al numărului mediu de salariați care ar urma să ajungă la 250,7 mii persoane. Aradul se situează pe poziția secundă cu 135,8 mii persoane.
„În această dinamică pozitivă, ne așteptăm ca efectele pandemiei asupra economiei regionale să își diminueze impactul în decursul următorilor ani, astfel ca în 2024 să putem chiar depăși nivelul pre-pandemie”, se mai arată în prognoza actuală.
În ceea ce privește șomajul, la nivelul regiunii se estimează să ajungă la 2,2% pentru anul 2021, urmând ca mai apoi să scadă la 1,3 procente până în 2024. Câştigurile salariale (brute şi nete) vor avea dinamici pozitive. Pentru anul 2021, salariul mediu net lunar la nivel de regiune este prognozat la 3.169 lei/salariat, aprecierea cea mai mare fiind în județul Timiș cu 3.647 lei/salariat. Comisia de Prognoză confirmă că Hunedoara rămâne codașa regiunii, cu o valoare a salariului mediu net de 2632 lei/salariat.
Infectări versus redresare
„Deși cu o economie puternică, regiunea Vest se confruntă în prezent cu o rată crescută a infectării în rândul populației, ceea ce înseamnă o încetinire a redresării economiei regionale. În acest context, restricțiile impuse se vor resimți în economia regională, mai ales în domeniul HORECA și a agroturismului”, se mai arată în prognoza națională.
La nivel naţional, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de creștere economică estimat este la 4,7% cu un vârf în anul 2023 de 5%, an în care este de așteptat a se realiza o absorbție mai consistentă a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al construcţiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adăugate brute de 8,1%, în concordanță cu creșterea estimată pentru investiții.
Indicatori luați în considerare
Pentru a realiza prognoza în profil teritorial, CNP a luat în calcul: *prognoza principalilor indicatori macroeconomici la nivel naţional 2020-2024 (pentru proiectul de buget 2021); *evoluţiile macroeconomice la nivel naţional şi teritorial în anul 2020 caracterizat de pandemia de COVID-19; *măsurile guvernamentale de sprijin atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru lucrători; *investiţii semnificative pe termen mediu.
Trimite articolul
Xeu care credeam ca angajatii de la stat sustin economia…mai ales aia angajati de Cionca pe motiv ca nu sunt destui