Ineu. Ineul, stațiune turistică de interes local. Ideea a prins contur în urmă cu două luni, când a fost constituit un grup de lucru care a strâns datele necesare pentru întocmirea documentației ce stă la baza solicitării depuse la minister. Printre condițiile necesar a fi îndeplinite de către oraș, se numără existența a minimum 100 de locuri de cazare de categoria 3 stele/margarete, obiective de interes regional sau național, un sistem sanitar/ambulatoriu bine pus la punct, apă, canalizare și alte facilități.
Pe parcursul lunii martie, Primăria Ineu a inițiat mai multe întâlniri consultative cu cetățenii orașului, pentru a afla de la ei cum văd dezvoltarea Ineului în următorii ani. Întâlnirile s-au desfășurat pe grupe de vârstă, targetul fiind mai ales tinerii orașului, pe care comunitatea încearcă să îi determine să rămână în oraș și pe mai departe, prin crearea de oportunități în această zonă.
De asemenea, locuitorii orașului au fost îndemnați să completeze un chestionar cu o serie de întrebări, sondaj la care au participat peste 550 de persoane. În urma centralizării răspunsurilor, 92 la sută dintre ineuanii chestionați spun că Ineul are potențialul necesar pentru a atrage turiști care să petreacă cel puțin o zi în localitate, iar 84 la sută sunt de părere că există suficiente atracții, astfel încât turiștii să rămână și peste noapte.
Mai atractiv pentru tineret
Dintre punctele de interese ale orașului, respondenții consideră că obiectivul cel mai atractiv este Cetatea Ineului, aflată în curs de renovare, printr-un proiect cu finanțare europeană. Pe locul doi se situează Dealul Viilor sau Dealul Mocrea, pentru care primăria are un proiect de realizare de piste de biciclete. De interes pentru turiști ar mai putea fi Poiana cu narcise. Alte direcții pe care mizează orașul sunt vizitarea Parcului Dendrologic, turismul culinar, turismul ecumenic, evenimentele culturale, dar și pescuitul sportiv.
74 la sută dintre cei care au completat chestionarul consideră că, în momentul în care Ineul ar fi declarat stațiune de interes local, tinerii vor avea un motiv în plus să rămână sau să revină și să se stabilească definitiv în oraș, după finalizarea studiilor.
Mizează pe Cetate
„Îndeplinim, practic, toate condițiile necesare, Cetatea Ineului este obiectiv de categoria A, dar mai avem și sit-uri protejate, precum și zone naturale protejate. Chiar dacă Cetatea nu este încă reabilitată, avem deja câștigate fondurile pentru lucrările necesare, mai așteptăm un ultim aviz de la Ministerul Culturii și ne putem apuca de treabă. Prin urmare, în ceea ce privește declararea orașului drept stațiune de interes local, credem că procedura nu va dura mai mult de 2-3 luni”, a explicat Călin Abrudan.
Unda verde de la Ministerul Culturii ar urma să sosească în cursul acestei luni, mai spune primarul, astfel că lucrările sunt programate să înceapă în forță la scurt timp după primirea avizului. Reabilitarea cetății se face cu fonduri alocate în cadrul POR 2014-2020, în valoare de cinci milioane de euro și trebuie finalizată până în decembrie 2023.
Bani mai mulți
Primarul orașului a mai subliniat că principalul avantaj al Ineului, odată devenit stațiune, constă în accesul la fonduri nerambursabile, care sunt destinate doar localităților cu acest statut.
„Vom avea acces la alte fonduri, prin Programul Operațional Regional sunt disponibile finanțări în valoare de 36 de milioane de euro, care pot fi accesate doar pentru proiecte în stațiunile de interes local. Pe lângă banii pe care i-am accesat până acum, vom avea o deschidere și mai mare”, mai spune Abrudan. Scopul final este, de fapt, un proiect pentru amenajarea unui ștrand, a cărui finanțare se poate obține doar din aceste fonduri alocate localităților cu statut de stațiune.
Proiecte de milioane de euro
Din fondurile Programului Operațional Regional, Ineul a accesat, până acum, peste 16 milioane de euro. Totalul fondurilor accesate pentru proiecte care sunt în derulare, fără cele finalizate, se ridică la suma de aproximativ 42 de milioane de euro.
Trimite articolul
Xsa inteleg ca restul problemelor orasului sunt total rezolvate? ( canalizari , toate strazile asfaltate, conducte de gaz metan pt locuitorii localitatii etc etc etc) Daca da , atunci bravo felicitari !
-
Aproape toate,mai putzin apa de la rubinet,care pute …..!
Imagine istorica, de pe vremea cand cetatea Ineu mai avea acoperis. Acum a ajuns o ruina jalnica, acoperita cu o folie de polietilena rupta. Nu stiu de ce Ineu nugaseste un Primar gospodar.
-
Lucru frumos se face mai ușor pe Photoshop decât în realitate. Va imaginați cum se vor freca la ochi turiștii uitanduse când la poză când la cetate și întrebând daca sunt in localitatea Ineu.
Ce rol are publicația asta?
De-a prezenta pozele politicienilor și a administratorilor cu numele ori de a le pune întrebări referitoare la performanțe și deficiente?
Sistem sanitar/ambulatoriu bine pus la punct. Ce gluma buna. Mergi la spital doar ca sa te trimita la arad sau ca sa afli ca iar ii doar pentru covizi. Sau in astia 2 ani in care ati tinut spitalu gol l-ati modernizat? Ati atras specialitati noi in spital?
Ce o tot umflați cu cetatea? Starea ei e ce de ruină. Era așa in 1960 și e la fel după 60 de ani.
Ce vreți să oferiți turiștilor???
Aveți o balta și pădurea Rovina care e trecută pe harta dar aversul e blocat de o proprietate privată care are o haită de balauri gata să sfârtece pe oricine se încumetăm șase apropie.
Cel puțin fauna de baltă e in siguranță și nu poate fi speriata de camerele de fotografiat.
Ce sa mai zicem de dealul viilor????
Nu va lăudați și cu el?
Trimiteți turiștii și acolo?
A ți umblat un pic prin lume sa vedeți cum arată o zona turistică????
Ori ați blat doar sa va distrați fara să deschideți ochii lui și să priviți în jur?
Erau ceva fonduri ce trebuiau păpate???
Lăsați a de promovarea turismului.