ARAD. În contrast cu imaginea Spitalului Judeţean, îmbunătăţită în mod constant în ultima perioadă (atât în privinţa condiţiilor hoteliere, cât şi în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură), clădirile în care funcţionează Secţia Boli Infecţioase Adulţi par desprinse din filmele horror. Deşi este secţie a Spitalui Judeţean, activitatea acesteia se desfăşoară pe strada Ştefan Cicio Pop, la numărul 13, în două corpuri de clădire aflate într-o stare deplorabilă.
Legea interzice investiţiile
De ce au ajuns să arate aceste clădiri aproape ca nişte ruine? Din lipsă de investiţii. De ce nu au investit autorităţile în reabilitarea lor? Pentru că nu le-a permis legea, cele două clădiri fiind revendicate de comunitatea germană din Arad. Într-una dintre ele, cea aflată la stradă, (dată în folosinţă în 1916), a funcţionat Casă Germană, un fel de centru cultural al comunităţii germane. Cea de a doua, construită cu destinaţia de spital, datează din 1955. Ambele au fost revendicate la începutul anilor 2000.
„Ultimele reparaţii mai importante s-au făcut în anii 80. De atunci, doar cârpeli, dacă e să fim sinceri. Mici zugrăveli, reparaţii urgente şi igienizări. Majoritatea cu ajutorul sponsorilor” – a declarat pentru Mediafax, dr. Alexandru Jivcovici, şeful secţiei Boli Infecţioase Adulţi.
Tablou dezolant
Aşadar, tabloul pe care secţia îl oferă zilnic pacienţilor internaţi, dar şi personalului care lucrează aici, este compus din pereţii scorojiţi şi umezi, faianţa căzută, miros înţepător de la igrasie, ţevi ruginite, uşi nevopsite şi strâmbe, neoanele care clipesc, băncuţe din lemn putrezit la duş, vase WC fără capace… toate asezonate, ocazional, cu şoareci şi şobolani care pătrund în interiorul secţiei pe lângă ţevile prost izolate.
Mobilierul de la Boli Infecţioase Adulţi este, şi el, vechi de câteva decenii, fiind de mult propus pentru casare. Paturile din saloane, noptierele, scaunele şi mesele, majoritatea metalice, sunt ruginite. „Pentru că nu sunt bani pentru mobilier nou, suntem nevoiţi să folosim ce avem, chiar dacă e pe lista de casare. Au mai existat donaţii, paturi şi alte obiecte, dar nici acestea nu erau noi” – a explicat dr. Alexandru Jivcovici.
Planurile autorităţilor
Desigur, condiţiile în care funcţionează Secţia Boli Infecţioase Adulţi nu sunt nici pe placul autorităţilor. Care autorităţi au gândit şi soluţii în acest caz.
Există planuri pentru o nouă clădire destinată Infecţioaselor în imediata vecinătate a spitalului, proiectul aflându-se în prezent în faza studiului de fezabilitate. Investiţia ar fi de aproape nouă milioane de lei fără TVA. Clădirea, cu suprafaţă utilă de 2.500 de metri pătraţi, ar mai încorpora Secţia Boli Infecţioase Copii, Centrul antirabic şi Compartimentul HIV-SIDA.
Din păcate, însă, până acum nu s-au găsit bani pentru realizarea acestui proiect. Se vor găsi, oare, în 2014? „Deocamdată se lucrează la proiectul bugetului judeţean pe 2014, iar în prima şedinţă a Consiliului Judeţean vom aproba indicatorii tehnico-economici. Cu siguranţă, în bugetul pe anul 2014 va fi cuprinsă şi finanţarea începerii lucrărilor la noua clădire destinată tratării bolilor infecţioase” – ne-a declarat, Andreea Oţoiu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad.
Nemţii ar accepta un schimb de clădiri
Dreptul de proprietate asupra complexului de imobile de pe strada Ştefan Cicio Pop, numărul 13 a fost revendicat, în urmă cu aproximativ 15 ani, de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), filiala Arad.
„Procedura juridică este blocată de ani la o comisie specializată pe retrocedări din subordinea Guvernului. Noi am ales să depunem cererea la această comisie şi să nu apelăm la instanţă decât dacă nu se face dreptate. Totuşi, consider că situaţia juridică nu ar trebui să împiedice investiţiile într-un obiectiv de interes public. Din păcate, aici vorbim de nehotărârea mediului politic când e vorba de decizii necesare pentru a clarifica situaţia imobilelor confiscate de comunişti” – a precizat, pentru Mediafax, Michael Szellner, preşedintele filialei Arad FDGR. El spune că FDGR ar accepta o altă clădire din oraş, în schimbul celor în care funcţionează spitalul, „mai ales având în vedere reputaţia unor imobile în care au stat decenii la rând bolnavi.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!