Înființarea unei firme în Arad presupune determinarea tipului de societate care ți se potrivește cel mai bine, iar cele mai des întâlnite forme de organizare economică sunt societatea cu răspundere limitată (SRL) și persona fizică autorizată (PFA), iar mai apoi să parcurgi procedura de la registrul comerțului și să îți deschizi un cont.
Ce să alegi între SRL și PFA?
Persoana fizică autorizată se potrivește mai mult celor care desfășoară o activitate economică și care folosesc forța lor de muncă. De exemplu, această formă de organizare economică se potrivește: celor care lucrează în IT, profesorilor, inginerilor, instalatorilor, electricienilor, fizioterapeuți, coafeze ș.a.m.d.
În ipoteza în care volumul activității crește, o persoană fizică autorizată poate angaja și personal, maxim 3 angajați.
Societatea cu răspundere limitată răspunde nevoilor celor care doresc să se asocieze pentru a face business, asociere care nu este posibilă în celălalt caz, respectiv celor care au nevoie de mai mult de 3 angajați, dar și care vor să desfășoare activități economice multiple.
Registrul comerțului – procedură
Procedura de la registrul comerțului presupune efectuarea rezervării de denumire, operațiune în urma căreia este verificată disponibilitatea firmei.
După parcurgerea acestui prim pas pot fi redactate celelalte acte necesare, pe care trebuie să le cuprindă dosarul de înmatriculare. Acestea diferă de la un tip de firmă la altul.
Odată redactate actele amintite, se pot depune alături de cererea de înregistrare, urmând ca registrul să fixeze termen în maxim 2 zile, iar dacă toate condițiile sunt îndeplinite firma se constituie în ziua respectivă.
Pentru deschiderea unui SRL este nevoie de cartea de identitate și de denumirea firmei, iar taxa percepută de registrul comerțului este de 122 lei. La PFA nu se percep taxe de înființare.
Procedura se poate realiza și online. Acest tip de procedură este mai simplă și mai rapidă, motiv pentru care mare majoritate a celor care își înființează o firmă optează pentru ea.
Deschiderea contului bancar
Societatea cu răspundere limitată are obligația să își deschidă, după constituire, un cont bancar, fiind necesare pentru aceasta actul constitutiv, certificatul de înregistrare și cartea de identitate. Contul se poate deschide și online.
S-a eliminat condiția capitalului minim de 200 lei, astfel că la deschiderea contului trebuie să depui suma stabilită în actul constitutiv, sumă care poate să fie mai mică de suma de 200 lei.
Persoana fizică autorizată nu are obligația să își deschidă cont bancar.
( cod 1868 )
Trimite articolul
Xdeschizi firma ca sa te tapeze apoi de bani, dar ajutor nu primesti de la stat, doar tu sa le dai bani si sa nu cumva sa intarzii ca te penalizeaza de nu te vezi…..nu merita sa faci afaceri in Romania decat daca vrei sa speli ceva bani.
Nu merita sa faci firma in Romania, vei regreta. Statul schimba regulile in timpul jocului, ce e valabil azi nu mai e maine, totul e un stres inutil doar sa platesti taxe, iar la un calcul amanuntit vei vedea ca singurul care castiga de pe riscul si munca ta e nenorocitul se stat.
intrebare
un SRL care nu are nici o activitate de multi ani trebuie sa depuna bilant sau nu?/ intreb pt ca parerile sunt impartite/
Bună ziua ma interesează sa deschid o firma de construcții în Arad