„Cardul electronic de sănătate privat” şi „prescripţia electronică” pot fi utilizate printr-un sistem informatic medical ce are la bază principiul fişei unice electronice a pacientului.
Aproximativ două milioane de români sunt cuprinşi în acest sistem, iar câteva sute dintre ei au şi cardul electronic. În ceea ce-i priveşte pe utilizatori, se apreciază că aproximativ 1.000 de medici din întrega ţară folosesc acest sistem informatic. În judeţul Arad, există 150 de medici de familie şi specialişti abonaţi la acest sistem. Preţul pe care-l plătesc pentru a deveni parte a sistemului se ridică la 135 lei/lună/cabinet medical individual. Cât despre costurile pe care le suportă posesorii de card, acestea variază între 1 şi 4 euro/an.
Doar o singură farmacie din Arad este conectată, deocamdată, la acest sistem informatic. În consecinţă, prescripţiile electronice pot fi onorate numai într-un singur loc. Nici în privinţa unităţilor sanitare mari nu stăm mai bine: cu excepţia Spitalului Clinic Genesys, nici un alt spital arădean nu are instalat sistemul.
În ciuda acestor aspecte, „introducerea cardului electronic de sănătate privat şi a prescripţiei electronice reprezintă o iniţiativă salutară şi un exemplu ce trebuie urmat” – punctează dr. Gheorghe Mihalaş, preşedinte al Societăţii Române de Informatică Medicală.
Policlinică de cartier
Tot ieri a fost ianugurată oficial cea de-a doua „policlinică de cartier” din municipiul Arad. Potenţialii beneficiari ai acesteia sunt locuitorii din cartierul Aurel Vlaicu. „Ne-am gândit că, prin această policlinică, venim în sprijinul populaţiei. La ora actuală, oamenii sunt obligaţi să meargă până în centru pentru a beneficia de servicii de ambulator de specialitate. În policlinica Vlaicu sunt 20 de medici primari şi specialişti care oferă astfel de servicii, acoperind patologia din 12 specialităţi medicale” – explică dr. Adrian Dărăbanţiu.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!