Un set de date publicat de Ministerul Educației în urmă cu câteva zile arăta că aproape 6% dintre profesorii arădeni care au predat în anul școlar 2019-2020 nu aveau nicio pregătire pentru a face acest lucru.
Bazându-ne pe datele oficiale, presupunând că acestea sunt corecte – fiind publicate atât pe portalul de transparență al Guvernului României, cât și pe portalul de statistică al Uniunii Europene – am scris materialul menționat mai sus, în care am menționat câteva instituții de învățământ care ar fi avut, în anul școlar 2019-2020, cadre didactice fără pregătire în domeniul pe care l-ar fi predat.
Imediat după publicarea materialului, reprezentanții câtorva dintre instituțiile menționate ne-au contactat pentru a semnala faptul că datele nu au legătură cu realitatea. Prof. Monica Dobândă, director al Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, este unul dintre cadrele didactice care ne-a contactat. Instituția pe care o conduce apărea, în statistica publicată de Ministerul Educației, ca fiind școala cu cei mai mulți profesori necalificați din Arad. Liceul apare în statistica oficială cu un număr total de 78 de cadre didactice, din care 35 fără nicio pregătire. În realitate, conform datelor școlii, în anul școlar 2019-2020, la care face referire statistica Ministerului, școala a avut 43 de cadre didactice în total. „Inclusiv cei câțiva suplinitori pe care i-am avut în ultimii ani au avut pregătire în domeniile pe care le-au predat”, sune directorul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Arad.
În aceeași situație se află, cel mai probabil, mai toate instituțiile de învățământ din statistica Ministerului Educației. Un alt cadru didactic din județ ne-a confirmat că statistica este greșită și pentru alte școli din municipiu: „Nici la Forestier, nici la German, știu sigur că nu sunt și nici nu au fost în ultimii ani profesor fără pregătire”. Directorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popovici” Apateu, Claudiu Daniel Vlad, a scris și el, pe o rețea socială, că datele din statistica oficială sunt eronate. Școala apărea cu 8 profesori necalificați, însă, conform comentariului scris de director, „a fost un singur profesor care a predat discipline pentru care nu era specializat”, fiind vorba despre un profesor de Educație Muzicală și Educație Plastică.
Am solicitat clarificări Ministerului Educației, însă cel mai probabil aceștia vor transmite un răspuns abia la finalul termenului legal de 30 de zile. Vom reveni cu detalii în momentul în care vom primi răspunsul oficial al instituției.
Trimite articolul
XAcum se explica performanțele de la alimentar și forestier, cadre calificate, probabil cei necalificați erau la Baptist, Moise și Pedagocuc:)
Sa spuna acesti profesori directori de scoli si sefi de inspectorat scolar care este procentul de promovare la bacalaureat la ,,liceele,, mentionate , atit de anul acesta cit si in ultimii ani,sa vada poporul pentru ce rezultate isi i au salariile frumoase pentru 18 ore pe saptamina,iar in ultimul an si jumatate tot intr o vacanta au tinut o.
Trebuie sa fie prost un profesor de ăsta improvizat,sa nu-și cumpere și el o diploma fără școală,de la una din fabricile de diplome și sa se blindeze cu tot felul de titluri..În ciuda acestora invatamanoul romanesc rămâne foarte slab și învechit.
Cred ca in Liceul German sunt printre putinii profesori care mai pot fi numiti “dascali”. Moise Nicoara ar avea de inavat multe, majoritatea profesorilor (cu mici exceptii) au ajuns acolo cu pile, iar pregatirea lor si nivelul de inteligenta lasa de dorit. De multe ori si umanitatea.