Transparența, mare bătaie de cap pentru instituțiile ce se ocupă de fondurile publice destinate culturii, sportului și tineretului, la nivelul municipiului și județului Arad. Încercând să aflăm pe ce s-au dus banii din prima sesiune de finanțări nerambursabile organizată anul acesta de Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA), am intrat pe pagina web a instituției, cu speranța că în secțiunea dedicată finanțărilor nerambursabile, sau cel puțin în cea dedicată „rezultatelor”, vom găsi ceea ce căutăm. Nu mică ne-a fost mirarea să observăm că documentele cu rezultatele sesiunilor anterioare lipsesc cu desăvârșire. Asta deși este vorba despre bani publici dați unor ONG-uri.
Ultimele, din 2017
În fiecare an, după încheierea unei sesiuni de finanțări nerambursabile a CMCA-ului, se publică rezultatele pe site-ul instituției. Acestea sunt disponibile timp de câteva luni, iar în momentul în care începe o nouă sesiune, fișierele cu rezultatele dispar, pagina web îndemnându-ne, însă, să consultăm arhiva „Pentru a vedea și finanțările nerambursabile anterioare”. Numai că, surpriză, accesând pagina de arhivă, găsim doar anunțurile sesiunilor anterioare de finanțări nerambursabile, nu și rezultatele. Singurele fișiere cu rezultate ale sesiunilor disponibile pe site-ul CMCA sunt cele din sesiunea a II-a de anul trecut, însă și în cazul acestora, doar pentru două direcții de finanțare (cultură și tineret).
Doar pe lege
Am fi putut intra ușor în posesia documentelor căutate, făcând o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, însă nu ni se pare normal faptul că arădenii de rând care poate sunt curioși să afle pe ce se duc banii lor, sunt nevoiți să facă același lucru. Din păcate, cei de la Centrul Municipal de Cultură Arad nu sunt singurii care nu „mai deţin” rezultatele sesiunilor anterioare de finanțări nerambursabile. Am aflat ulterior că și în cazul Centrului Cultural Județean Arad (CCJA), finanțările acordate în sesiunile mai vechi de finanțări nerambursabile au dispărut.
Transparența
Nici la alte secțiuni nu stau mai bine. Site-ul web al celor de la CMCA „duce lipsă” și de declarațiile de avere ale multora dintre angajați. Unii le au publicate și pentru anul în curs, însă în multe cazuri, ultimele declarații de avere au fost publicate în 2014. Inclusiv directorul executiv, Dana Pădurean-Andreica, a omis să publice declarația pentru anul 2018. De cealaltă parte, la CCJA, sunt disponibile declarațiile de avere a 12 dintre cei 32 de angajați ai instituției. Aici, directorul Ionel Bulbuc nu a omis să-și publice nici declarația de avere, nici cea de interese.
Câștigurile
Printre lucrurile pozitive se numără faptul că ambele instituții au afișate pe site-urile proprii grilele de salarizare, astfel că, dacă nu putem afla pe ce s-au dus banii nerambursabili, măcar putem afla cât câștigă angajații celor două instituții aflate în subordinea Primăriei, respectiv a Consiliului Județean. Astfel, aflăm că Dana Pădurean-Andreica, director al CMCA, câștigă lunar suma brută de 6.960 lei (aproximativ 4.000 lei net), iar Ionel Bulbuc, director al CCJA, primește în fiecare lună suma brută de 5.966 lei (aproximativ 3.500 lei net).
Citiți principiile noastre de moderare aici!