În prima parte a anului 2019, municipalitatea anunța că va implementa un sistem de informare a cetățenilor prin intermediul mesajelor SMS. Locuitorii orașului ar fi urmat să fie informați despre lucruri precum sistarea furnizării unor utilități, ca urmare a unor avarii, lucrări realizate de Primărie care i-ar putea afecta, investiții publice derulate de conducerea orașului etc. Potrivit unui comunicat transmis de Primărie în 2019, serviciul de informare prin SMS urma să fie gratuit, fiind nevoie doar ca cetățenii să își dea acordul – prin completarea unui formular – să primească informațiile prin mesaje pe telefon.
La doi ani de la anunțarea implementării sistemului, am adresat câteva întrebări municipalității, încercând să aflăm câți cetățeni s-au înscris pentru acest serviciu gratuit, câte SMS-uri au fost transmise de municipalitate, câte au fost transmise pentru fiecare domeniu în parte, care a fost costul inițial de implementare a proiectului și care este costul lunar de funcționare al programului de informare prin SMS. Întrebările au fost transmise pe 11 mai, iar răspunsul a sosit zilele trecute.
Conform răspunsului transmis de biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad, „Sumele necesare pentru realizarea unei soluții de transmitere a anunțurilor către cetățeni prin SMS au fost prevăzute în bugetul anului 2019, cu data de începere a achiziției estimată în luna aprilie a aceluiași an”. Nu am reușit să găsim în bugetul din 2019 sumele, însă acestea nu mai sunt neapărat relevante, întrucât proiectul…nu a mai fost realizat.
Nu și-au dat acordul
Pe scurt, din răspunsul Primăriei aflăm că în momentul în care au completat formulare ce conțineau informații personale precum adresa sau numărul de telefon, cetățenilor li s-a cerut și acordul pentru furnizarea acestor date în vederea transmiterii de informări prin SMS. Interesul cetățenilor, însă, s-a dovedit a fi „foarte scăzut”. „Menționăm faptul că bazele de date ale direcțiilor din cadrul Primăriei Municipiului Arad nu puteau fi utilizate fără acordul explicit al celor care se regăsesc în ele”, transmit cei de la Primărie.
Informația…peste tot
În finalul răspunsului transmis de reprezentanții municipalității, suntem informați că „Având în vedere cele menționate mai sus, vă comunicăm faptul că Primăria Municipiului Arad a renunțat la achiziționarea aplicației de transmitere a anunțurilor către cetățeni prin SMS, considerând investiția inoportună”. Așadar, dezinteresul arădenilor față de primirea prin SMS a informațiilor despre lucrări și alte acțiuni ale municipalității a făcut ca proiectul să nu mai fie pus în practică. Iar dezinteresul locuitorilor este ușor de înțeles, într-o eră în care informația este prezentă pe toate rețelele sociale.
Un nou proiect
În același răspuns, cei de la Primăria Municipiului Arad au ținut să menționeze că „În 15.04.2019 s-a semnat contractul pentru prima etapă de punere în derulare a proiectului Planificare strategică eficientă şi implementare de soluții electronice pentru reducerea birocrației cod SIPOCA 558/SMIS 126495, proiect care acoperă mult mai mult decât comunicarea prin SMS cu cetățeanul”.
Și la Consiliul Județean
În decembrie 2020, așadar la mai bine de un an și jumătate de la eșecul proiectului Primăriei, Consiliul Județean Arad a anunțat că vine cu propunerea de informare a cetățenilor din județ, prin SMS, cu privire la activitatea CJA. Vom transmite aceleași întrebări și Consiliului Județean, pentru a vedea dacă au avut mai mult succes în a-i informa pe arădeni.
Trimite articolul
XPentru ce sa primim sms-uri? Sa ne anunte ce? Permanentele lucrari peste lucraru care nu se mai termina?? Gropile din toate drumurile??? Denivelarile?? Masinile care nu mai pot evita nicio groapa, nu mai poti merge pe niciunde?? Nu le e rusine??? Aradul asta e un sat fara stapani!!! Noroc ca mai explodeaza cate o bomba ca atunci ii mai vezi pe mai marii orasului, ca in rest stau ascunsi ca sobolanii in birouri!! Dle Bibart, in rondul de seara nu dati o tura prin tot orasul sa vedeti starea drumurilor??? V-ati laudat ca ati pus constructorul de la pod sa refaca asfaltul, insa cativa metrii mai incolo, cum mergi catre Subcetate, iti rupi masina pe drum, in sensul giratoriu din Subcetate sunt denivelari cat casa, la coborarea de pe pod dinspre Micalaca inspre centura sunt denivelari imense, nu ati mai avut 1 m de asfalt sa le nivelati.. urcarea pe pod la fel, dezastru!! Zona Voinicilor e ca dupa razboi, zona Praporgescu, fosta 30 decembrie, toate sunt sub orice critica! Nu v-au ajuns inca urarile de bine din partea soferilor???
O expresie graitoare a increderii de care se bucura incompetenta conducere a orasului,caci de prestigiu nici nu poate fi vorba. Asa se intimpla cind cetatenii voteaza cu sezutul,si nu cu organul ditre urechi….