ARAD. Cutremurul de 5,2 grade care a zguduit bine de tot mare parte a judeţului Arad a fost subiectul unei conferinţe de presă organizată de conducerea Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Miercuri dimineaţă, la numai câteva ore de la producerea seismului, conducerea institutului a explicat, detaliat şi ştiinţific, care sunt cauzele producerii cutremurului de la Arad, dar şi cât de normal este un astfel de cutremur în zona noastră. Primul care a vorbit despre seism a fost Constantin Ionescu, directorul INFP.
„Am decis să facem o conferinţă de presă legată de cutremurul produs în regiunea Arad. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,2, iar intensitatea a fost de 7 grade pe scara Mercalli. Seismul s-a simţit în oraşele învecinate, dar şi la sute de kilometri, în oraşe precum Oradea, Cluj şi zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade, dar şi în ţări învecinate, Ungaria, Serbia și chiar Croația. Cea mai mare acceleraţie a fost în localitatea Şiria, de 26 de centimetri pe secundă. Fiind asociat efectelor unui cutremur, au avut loc căderi de coşuri, crăpături în pereţi sau alte pagube de genul. Până în momentul actual s-au produs 13 replici, cea mai mare magnitudine fiind de 3,2 grade, iar ultima azi dimineaţă, de 2,2 grade. Am primit informaţii de la cetăţeni, în funcţie de aceste răspunsuri vom face o analiză privind asocierile cu partea instrumentară pe care o deţinem. Regiunea seismică este una cunoscută şi, în istorie, se ştie că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5 grade, ceea ce arată că nu acum a început activitatea în zona respectivă”, a spus şeful INFP.
La rândul său, seismologul Mihai Diaconescu, care lucrează la același institut, a declarat:
„Comunicatele INFP sunt date în magnitudine locală, pe scara Richter. Introducerea în cataloagele internaţionale se face în moment MW. Magnitudinea în aceste cataloage este tot timpul mai mică. Acest cutremur va fi regăsit la o magnitudine de 4,7 în cataloagele internaţionale. Asta, pentru a lămuri de ce există diferenţa de magnitudine din raportările noastre comparativ cu raportările externe. Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, de fapt, a Crişanei, cutremurele din această zonă apar la contactul dintre bazinul panonic şi Munţii Apuseni. Zona este caracterizată de falii cu orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. Din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluţiile de plan de falia în aşa fel încât ne face misiunea ingrată şi greoaie de a alege un plan de falii preferenţial. Ne vom ghida foarte mult după răspunsul populaţiei pentru a ne da seama pe ce direcţie s-a propagat preferenţial cutremurul. Este foarte important acest lucru, pe lângă măsurătorile pe care le avem noi. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii adriatice spre nord, concomitent cu rotirea spre est. Asta pune o presiune enormă pe Munţii Dinarici, din Serbia, care o transmit imediat la nord şi est, către Câmpia Panonică, care este constituită dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care nu toate sunt în acelaşi echilibru. Presiunea acţionează acolo unde aceste blocuri sunt într-un echilibru instabil”.
Trimite articolul
XNu am știut pana la vârsta de 55 ani ca suntem într o zona seismica ! Din 1977 nu am simțit nici un cutremur pana acum
-
gargara tip fracking pe spinarea oamenilor ca romanu-i bun si inghite tot
-
omvul si nu numai a cules date ‘seismice’ – a se citi a forat dupa gaze de sist, petrol – in toate judetele in care au fost cutremure cu repetitie, ca ‘statul’ roman n are icio apasare fata de oameni cand le da la venetici aprobari
-
au scos “specialistii” la inaintare ca sa le explice la romani ca albu-i negru si invers; asa-i cand ai 7 cutremure in 12 ore, nu mai stii pe unde sa scoti camasa, vai si amar de ea tara
-
Ne iau pe toti de prosti.
-
-
-
Daca tu nu ai simtit pana acum nici un cutremur , asta nu inseamna ca nu au mai fost , cu ceva ani buni in urma a fost un cutremur in TM care sa resimtit si in AR , tot sa fie 20 de ani de atunci , din cate imi amintesc , parca ceva de 3,5
Minciuni. Am 43 de ani si la noi inca nu am simtit niciodata pana recent. Cu ce ma incanta acesti filosofi daca pica blocul pe mine? Hai sictir.
-
ai 43 de ani… Pe tine (te-a) picat NATURA.
FILOSOFULE
gargara detaliata despre ozeneuri. despre gaurile date dupa gaze si petrol nimic ?
Da, bateti campii la ordin dlor., cum sa aiba legatura la asa o distanta, strabatand lanturi muntoase si fiind la o asemenea suprafata.Nici macar teoria cu antipodul nu tine. Nu este o coincidenta cu explorarile din zona judetului Arad ca si fractionarile din zona Galati si din Oltenia. PS: Cred ca s-ar cruci sa va auda Karl von Terzaghi, daca ar mai trai !
-
Cred ca si Dunning si Kruger ar zambii satisfacuti la comentariul tau
-
hastagii rezistenit n-au auzit de numele astea, e in zadar pentru ei 🙂
-
Dupa primul cutremur,din vorba in vorba,intrebam oameni lucizi la 80 de ani daca au mai simtit asa ceva si toti mi au spus ca NU! in istorie,de 5 in Arad? de unde se stie de cat a fost cutremurul de acum 200 de ani? mai bine spuneti ca asta o sa fie noul normal si asta basta,dar nu luati oamenii la bascalie.
minciuni date pentru creduli ca exista o zona seismica in arad!!!!
hai pe bune??? cred ca in 1994 a fost unul de vreo 4 si ceva si atat de la cel din 77!!!!!
astia de la infp ne bagau pe gat ca nu o sa mai fie altul mai tare ci doar replici si..surpriza chiar a fost!!!!
ce a fost in arad nu are absolut nicio legatura cu ce a fost in turcia!!!! deci ala din turcia a fost la 10km adancime si in arad tot la 10 sau mai putin si au legatura intre ele??adica cutremurul din Kahramanmaraş care a fost la o adancime de 10km afecteaza aradul to la o adancime similara?????Kahramanmaraş – Arad 1.602,73 km!!!!!!! nu stiu da ceva se musamalizeaza!!!
ps: astazi 07.06.2023 in bulgaria a fost un cutremur asemanator de 5,3 grade si tot la 10km adancime!!!!
-
Chiar asa!! Si sa nu mai spunem ca zona aia din Turcia este activa de mult timp si, daca tot se misca acolo tare, de ce pana acum n-a deranjat falia de la Arad? Ia sa-l intrebem pe Bibistrocel de ce statea calm in timpul cutremurului. Eu unul m-am panicat si asa e normal la orice om.
Minciuni gogonate, băi nu vă e rușine să mințiți oamenii. De cînd Aradul e declarată zonă seismică ?
-
Mihut,
Ai dreptate, Aradul e zona agricola, nu seismica!
Toți cei ce aveți cunoștință ca se afla montate sonde ( orice vi se pare ciudat) spuneți ( scrieți) sa le facem o vizită. Trebuie opriți în a-și face de cap pe pământul nostru, cu poporul nostru. Iar cei ce știu și tac pt.ca s au îmbogățit prin a și da acordul pot fi siguri ca iadul e a lor.
Balastiere din care s-au scos milioane de tone de petriș și nisip, afectând pânză freatică și apa arădenilor. În gropile formate și pe care nimeni nu le-a văzut (autoritățile), ce se întâmplă ?
-
Aici ai dreptate.
Pai, da de ce nu s-ar datora faliei californiene, hmm?
-
Si falia turceasca se deplaseaza repejor pana in scandinavia,daca e nevoie, nu-i asa ?
Ce frumos invelea marmota ciocolata, asa, ca pentru romani 🙂 🙁
Eforturile INFP de a transmite niste teorii ale unor specialisti care nu pot fi dovedite nici probate ridica, din nou, semne de intrebare. De ce nu vin autoritatile sa infirme cealalta teorie, cea cu cutremurele provocate de fracturarea hidraulica? De ce nici macar un om de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale nu vine public sa declare daca in Arad se fac exploatari de orice fel? Pentru ca o dau in sus si in jos cu gaze de sist dar exploatarile prin fracturare hidraulica pot fi facute pentru extragere de gaz (ca ii de sist sau nu e tot una, e vorba de terminologie mai mult sau mai putin exacta) sau petrol. Bun, bun, am inteles ca nu vrem sa fim dependenti de rusi, dar daca nici sa fim luati de prosti de toti mai marii planetei nu cred ca ar trebui sa inghitim. Mie imi plac americanii, dar la faza asta pot sa zic sa isi ia talpasita daca ne cred republica bananiera. Stia el Chomsky ce stia. Ia sa cautam pe Google Earth sa vedem ce exploatari sunt in lungul Muresului daca nimeni nu merge in teren din presa locala sau din primarii… Mai e ceva destul de interesant: primarul Bibi, cand a fost surprins de cutremur in direct, nici macar nu a schitat vreun gest de panica. Ori eu nu cunosc pe nimeni in Arad care sa nu fi avut o mica reactie de a fugi, de a face ceva cand a simtit cutremurul. Ori Bibi e supererou si sta bine cu nervii ori stie el ceva.
Bre priceputilor, dar de experimentele Hart ati auzit?!