ARAD. Mai puține furturi, mai puține tâlhării, mai puține infracțiuni contra vieții. Asta a adus anul 2020, potrivit bilanțului întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad. Conform actului, în cursul anului 2020, la nivelul judeţului Arad au fost comise 297 de infracţiuni stradale – dintre care 81 cu autor cunoscut și 216 cu autor necunoscut – fiind înregistrate cu 206 fapte mai puține față de anul 2019.
În ceea ce privește totalul infracțiunilor stradale înregistrate pe raza județului Arad, 231 sunt în competența de soluționare a IPJ Arad, 10 se află la Serviciul Județean de Poliție Transporturi Arad și 56 la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Arad. Bilanțul arată că „dintre cele 231 de infracțiuni stradale sesizate, aflate în competența de soluționare a IPJ Arad – cu 216 mai puține față de anul 2019 – cele mai multe au fost săvârșite pe raza municipiului Arad, respectiv 198 de infracțiuni, cu 192 de mai puține față de anul precedent, reprezintând un procent de 66,66 la sută din infracționalitatea sesizată”.
Reprezentanții IPJ Arad spun că numărul de infracțiuni de furturi din auto reprezintă o mare parte din infracționalitatea stradală și că, în cursul anului trecut, acest timp de infracțiuni au înregistrat un trend descendent, cu 166 de fapte, de la 328 în anul 2019, la 162 în anul 2020. Totodată, din totalul infracțiunilor stradale sesizate în 2020, 66 au fost prinderi în flagrant, iar 97 au fost comise pe timp de zi şi 200 au fost comise pe timpul nopţii.
Mai puține loviri și alte violențe
În ceea ce privește infracţiunile sesizate contra persoanei, bilanțul Poliției arată o scădere cu 16 la sută – minus 373 de fapte – fiind sesizate 1.968 de infracţiuni, faţă de 2.341 în 2019, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea infracțiunilor de loviri sau alte violențe, cu 101 astfel de fapte, de la 1.247 în anul 2019, la 1.146 în 2020. De asemenea, infracţiunile contra vieţii au scăzut cu 17 fapte, de la 48 în 2019 la 31. Însă, spun cei din cadrul IPJ Arad, „în același timp remarcăm o creștere la infracțiunile grave, fiind înregistrate cinci infracțiuni de omor, față de trei în anul precedent și două infracțiuni de tentativă de omor. Nu s-au înregistrat infracțiuni de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, la fel ca în anul 2019”.
Furtul, cea mai des întâlnită infracțiune
Bilanțul Poliției Arad mai arată că sesizările privind infracțiunile de furt au înregistrat o scădere de 210 fapte, fiind sesizate 3.248 de furturi față de 3.854 în 2019. Chiar și așa, statistica în ceea ce privește acest gen de infracțiune este îngrijorătoare, aceasta fiind, totuși, cea mai des întâlnită infracțiune:
“Furturile reprezintă 84,27 la sută din totalul infracţiunilor contra patrimoniului, 74,94 la sută din totalul infracţiunilor judiciare, respectiv 45,10 la sută din totalul infracţiunilor înregistrate la nivelul inspectoratului”.
În scădere sunt și infracțiunile de tâlhărie, fiind înregistrate anul trecut 29 de astfel de fapte, cu patru mai puține față de anul 2019.
Scăderi și în mediul rural
În ceea ce privește mediul rural, bilanțul Poliției arată că anul trecut „au fost sesizate 2.364 de infracţiuni, din care 138 economico-financiare, 1.327 judiciare şi 899 infracţiuni de altă natură – mai puține cu 339 față de 2019” și că, în general, “infracționalitatea în mediu rural a scăzut în raport cu anul 2019”.
Trimite articolul
XZiua si mai ales noaptea e o circulatie intensa de motoristi si biciclete ce se invart in jurul blocurilor ,si apoi pe la incintele cu gunoi . Pe aceia nu ii vede nimeni ? Tot astfel de indivizi vin cu saci cu gunoaie si le arunca in apa Muresului pe toata lungimea orasului .Nici pe aia nu ii vede nimeni, cum nu se vede gunoiul lasat de pescarii amatori langa apa, de-a lungul falezei.
Ca bine zice cel de la 9,21
Nu vezi picior de om de ordine ziua dar noaptea nici atat. ( mai ales in cartiere)
De ce inainte de 89 erau patrule de militie si cand veneai acasa din schimbul II erai linistit ca nu poti fi agresat si acum e .altfel Rar vezi cate o masina de politie trecand pe strada in viteza. Pe jos nu pot sa mearga domnii oare? cum sa auda daca striga vreun necajit dupa ajutor? ha?
Despre dosarele cu autori necunoscuti ce sunt la politie nu se spune nimic? Sunt reclamatii de ani de zile despre care nu e instiintat reclamantul asupra mersului cercetarilor. De ce? Se asteapta prescriptia probabil si apoi dosarul e clasat. si petentul ramane cu satisfactia ca a depus plangere .! Asa ca…………..
Da, infractiunine au scazut, deoarece poliția nu face nimic, propune clasarea dosarelor pentru a proteja infractorii, poliția locala face dosare pe pilele persoanelor influente- cum a fost cazul ieri. Cetateanul de rănd nu se mai simte protejat, nu apeleaza în cele mai multe cazuri la organele de ordine deoarece nu are încredere in ele.
Nu reclama oamenii pt ca in multe cazuri reclama degeaba infractorii nefiind depistati din varii motive.
Eu am reclamat un furt anul trecut nu de valoare mare / sub 1000 de roni / e adevarat , am atasat pozele de pe camerele de supraveghere in care suspectul e vazut clar din față ( fara cagula sau masca) si astept …… prescriptia…………..!
sesizările privind infracțiunile de furt au înregistrat o scădere de 210 fapte, fiind sesizate 3.248 de furturi față de 3.854 în 2019.
mie imi da o diferenta de 606, nicidecum 210.
unde e greseala?
Acum doua saptamani,un hot fura dintr-o gospodarie din vecini, imobil al carui proprietar este din Timisoara.Impreuna cu un alt vecin,am prins hotul si am chemat Politia. Au venit patru echipaje: trei de la Politie si unul de la Politia locala.A venit si un echipaj de criminalistica. Un fotograf de la un ziar online aradean a facut si poze Politisti au facut cercetari si au luat hotul cu ei,lasand bunurile pe care acesta incercase sa le sustraga,in curtea imobilului. A doua zi surpriza: hotul se plimba pe strada si intr-un final,a sarit gardul si a recuperat prada. Bineinteles ca l-am lasat sa fure si n-am mai sunat nicaieri……Cred ca asa scade numarul de infractiuni,pentru ca nici ziarul online al carui fotograf a fost de fata,n-a pomenit nimic despre eveniment……
Atunci de ce bulevardul de din nou plin de tiganci si purafdeii lor cu ,,da-mi si mie,, de ce a aparut iar la cersit individul cu un catel sub geaca ce, daca i se recomanda un loc de munca, revarsa o ploaie de injuraturi , de ce orasul geme de tigani cu ia tigara, ia parfumul si de tigani ce rascolesc tomberoanele ?
Ce scoate in evidenta acest lucru , cum ca au scazut infractiunile ??? ca de obicei politia e adormita ! … plm de cretini ! acum cand sunt manati din spate de cretinii de la butoane sa fie prezenti in strada pt a amenda oamenii care din varii motive se afla pe strada dupa ora stabilita in care iti da dreptul gunoiele de a iesi din casa , abia acum se vede ce inseamna lenea din politie ! Au cretini astia o lene in ei ca daca s ar putea , ar fwte dar nici macar sa nu se dezbrace , cred ca pana si zilele de baie le au notate in calendar cu culoare rosie , gen cum e in calendaru Ortodox ! …… zi de baie , dupa sarbatoarea nespalarii celor 40 de zile de tolaneala !…. a nu se confunda cu 40 de zile de post ! 🤔😂