ARAD. Reprezentanţii Tribunalului Arad au venit cu explicaţii noi referitoare la noul Cod Penal care a intrat în vigoare din data de 1 februarie 2014. Iar una dintre cele mai noutăţi se referă la suspendarea pedepsei. Practic, un infractor care a fost condamnat la închisoare cu executare poate beneficia de suspendarea pedepsei. Însă această suspendare vine cu anumite reguli care trebuie urmate de către condamnaţi. Una dintre reguli a pus, însă, în mişcare toate administraţiile locale din judeţul Arad: este vorba despre obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii. „În acest moment, la Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Arad există o singură persoană care beneficiază de suspendarea pedepsei. Aceasta prestează muncă în folosul comunităţii în municipiu. Însă, pentru ca adresabilitatea să fie totală în judeţul Arad, toate primăriile trebuie să stabilească sectoarele pe care ar putea fi prestată muncă în folosul comunităţii de către condamnaţi”, a declarat Silvia Nădăban, preşedintele Tribunalului Arad.
Tribunalul Arad a trimis adrese către toate administraţiile locale din judeţ, adrese prin care se solicita stabilirea sectoarelor pe care pot munci cei care au fost condamnaţi. „Am solicitat primăriilor să întocmească şi să se aprobe hotărâri de consiliu local prin care să se determine exact locul în care condamnaţii pot să presteze muncă în folosul comunităţii”, a precizat Silvia Nădăban. Pentru moment, din totalul primăriilor din judeţ, aproximativ jumătate au trimis înapoi către Tribunal răspunsuri în ceea ce priveşte repartizarea infractorilor. Restul de primării mai au timp până în data de 31 mai, care este data limită pentru trimiterea răspunsurilor spre instanţa arădeană.
De la iarbă, în spital
Condamnaţii care vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii vor avea o gamă largă de servicii în care pot profesa. Acest lucru a fost declarat de Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu, una dintre localităţile care a trimis deja răspunsul la Tribunalul Arad. „Prin hotărâre de consiliu local, am decis că persoanele condamnate pot să presteze muncă atât fizică, dar şi intelectuală. Mai concret, am stabilit că infractorii pot fi repartizaţi la serviciul de întreţinere spaţii verzi din cadrul Primăriei Ineu. Însă, în urma discuţiilor purtate în consiliu, am ajuns la concluzia că ar fi benefică o hotărâre care să dea de lucru şi posibililor condamnaţi cu studii superioare. Ca atare, dacă va fi cazul, un condamnat ar putea să lucreze la biblioteca oraşului. Totodată, ţinând cont de întâmplările din ultima vreme, am rezervat posturi inclusiv în cadrul Spitalului Orăşenesc Ineu. Dacă se va ajunge ca unui medic sau asistent să îi fie suspendată pedeapsa şi va fi obligat să muncească în folosul comunităţii, acesta şi-ar putea profesa meseria chiar în spital”, a explicat Abrudan.
Şi muncă necalificată
Primăria Vladimirescu este o altă unitate administrativ-teritorială care a răspuns deja solicitării Tribunalului Arad. Ioan Crişan, primarul comunei, spune că persoanele condamnate vor fi trimise la muncă necalificată, potrivit hotărârii de consiliu adoptată. „Indiferent de pregătirea pe care o are, nu poţi pune un condamnat într-o poziţie de decizie, de conducere. De aceea noi am hotărât ca infractorii să presteze muncă necalificată, curăţenie”, a spus Crişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!