Nu sunt noutăți în ceea ce privește explozia bancomatului de pe Calea Aurel Vlaicu, de lângă mall. Polițiștii efectuează în continuare cercetări pentru identificarea și prinderea celor care se fac responsabili de aruncarea ATM-ului în aer și de distrugerea unui perete din sticlă și termopan și mai multor geamuri aparținând unității bancare în care se afla bancomatul. Și nu va fi o sarcină ușoară găsirea infractorilor. Nici măcar camerele video montate în apropierea băncii nu le pot fi de mare ajutor anchetatorilor, înainte de explozie ele fiind întoarse în sus pentru a le fi schimbată direcția de filmare. Cel mai importat însă este faptul că cei care se doreau a fi hoți de bancomate nu au găsit nici urmă de ban în ATM. Și asta, deoarece angajații băncii au observat că, în perioada sărbătorilor pascale, fanta bancomatului fusese distrusă parțial. Astfel, în 30 aprilie, angajații băncii au sunat la Poliție pentru a sesiza distrugerea.
După sosirea oamenilor legii, ca o primă măsură de siguranță, au fost ridicați banii din bancomat de către personalul calificat al unității bancare, polițiștii întocmind apoi un dosar de cercetare penală pentru tentativă de furt calificat. Anchetatorii au stabilit că fanta bancomatului fusese distrusă cu ajutorul unor obiecte contondente și că, după modul de operare, ar fi vorba de cel puțin două persoane implicate.
În noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, ATM-ului a fost aruncat în aer cu ajutorul unui dispozitiv artizanal. La începutul acestui an, printr-o metodă asemănătoare, a fost aruncat în aer un bancomat situat în cartierul Alfa, fiind sustrași peste 420 de mii de lei. Făptașii au fost prinși ulterior, fiind vorba de patru bărbați și o femeie, complice, trimiși acum în judecată – unul dintre ei în lipsă, fiind căutat în continuare de oamenii legii. De asemenea, gruparea a încercat, prin aceeași metodă, să sustragă bani dintr-un ATM din Timișoara, însă operațiunea a fost sortită eșecului. Primul caz de acest gen, în România, s-a înregistrat în luna octombrie 2018, iar de atunci și până în prezent, la nivel național au fost înregistrate, în total, 6 cazuri de distrugere și tentativă de furt calificat și 3 cazuri de distrugere și furt calificat.
Mod de operare importat
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen în ultimii ani, iar din datele existente a reieșit faptul că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din aceste state au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români (ex. – Austria și Spania).
„Precizăm faptul că, în cadrul activităților desfășurate pentru documentarea cazurilor din Timiș – distrugere și tentativă de furt – și Arad – distrugere și furt -, a fost probată activitatea infracțională a unei grupări infracționale, iar membrii acestei grupări au fost deja reținuți și ulterior arestați preventiv, iar la acest moment sunt trimiși în judecată. Totodată, din cercetări s-a stabilit că sunt mai multe grupuri infracționale care au comis aceste fapte, iar la acest moment, se desfășoară activități pentru documentarea activității infracționale a acestora. În urma verificărilor efectuate, nu a rezultat folosirea substanței cunoscute cu denumirea de TATP (Triacetonă-Triperoxid) – <<Mama lui Satan>> în cazurile înregistrate în România”, se arată într-o informare a IGPR pe subiectul exploziilor bancomatelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!