După doi ani de zile în care au încercat, prin toate metodele, să îi convingă pe locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici să le permită accesul pe terenuri, reprezentanţii Panfora Oil&Gas au deschis zeci de procese pe rolul Judecătoriei Arad. La toate acţiunile de judecată obiectul a fost acelaşi: obligaţia de a face. Ce înseamnă această obligaţie? Cei de la Panfora îşi doreau ca, în baza legii petrolului, să primească sentinţe cu ajutorul cărora să intre cu forţa pe terenurile arădenilor care locuiesc în localităţile cuprinse în perimetru. În vara acestui an, zeci de persoane fizice şi juridice din localităţile Curtici, Macea, Iratoşu, Arad, Pecica, Zimandu Nou, Şofronea, Chişineu Criş, Şimand, Olari, Sântana, Şiria, Vladimirescu, Livada, Dorobanţi, Lipova, Păuliş au primit citaţii de la Judecătoria Arad prin care erau anunţate despre faptul că au fost date în judecată. Ţintele proceselor au fost acei oameni care nu au dorit să semneze un document în baza căruia Panfora Oil&Gas primea dreptul să intre pe pământuri şi să efectueze măsurători. Compania susţinea că se caută petrol şi gaze naturale, oamenii se temeau însă de faptul că se caută gaze de şist.
După cum am menţionat deja, zeci de acţiuni au fost deschise în instanţă în vara acestui an. Cum dosarele au fost depuse la Judecătoria Arad în perioada de vacanţă judecătorească, procesele au primit termene în lunile de toamnă, mai precis în prezent.
Cu toate că Panfora a fost cea care a deschis acţiunile, compania a decis să renunţe la judecată în mare parte din procese.
„Ia act de renunţarea reclamantei Panfora Oil & Gas SRL la judecata acţiunii formulată în contradictoriu cu pârâtul (…) pentru obligaţie de a face. Obligă reclamanta să achite pârâtei cheltuieli de judecată de 500 lei”, se precizează în soluţiile date de Judecătoria Arad. Iar în dreptul pârâtului apare numele celor care au fost chemaţi în judecată, că este vorba despre persoane fizice, că este vorba despre persoane juridice.
În primă fază, am fost tentaţi să credem că cei de la Panfora i-au speriat pe arădenii pe care i-au chemat în judecată, aceştia din urmă fiind de acord să semneze actele prin care dau undă verde petroliştilor să intre pe terenurile agricole. Dar nu este nici pe departe aşa. Realitatea este cu totul alta. Se pare că, de fapt, compania ar fi renunţat la judecată pentru erori grave în redactarea dosarelor trimise spre analiza judecătorilor.
Potrivit informaţiilor venite de la preşedintele Asociaţiei Salvăm Câmpia de Vest, Panfora a renunţat la judecată pentru că ba a greşit numărul parcelelor pentru care cerea acord de explorare, ba a greşit proprietarul parcelelor, ba a chemat în judecată doar un proprietar când, de fapt, erau mai mulţi pe aceeaşi parcelă. Cum documentele care constituiau baza proceselor erau greşite, compania petrolieră a decis să renunţe la judecată. Ecologiştii de la asociaţia care luptă împotriva gazelor de şist au exultat la auzul veştilor că au reuşit să pună o piedică celor de la Panfora. Însă acesta ar putea fi doar începutul. Cel mai probabil casele de avocatură contractate, juriştii companiei, vor reface documentaţiile şi vor deschide noi procese.
Pro bono de la asociaţie
Totuşi, primele lupte au fost câştigate de oameni. Iar acest lucru este un pas mare pentru moment. „Avocatul asociaţiei este dispus să îi reprezinte pe toţi proprietarii de terenuri din perimetrul EX-6 Curtici care sunt chemaţi în judecată de Panfora. Dacă oamenii nu îşi pot permite să plătească onorariul, care este unul modic, atunci asociaţia va suporta cheltuielile cu judecata în integralitate. Îi rugăm pe oameni doar să ne anunţe şi noi vom răspunde la chemarea lor”, a spus Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei Salvăm Câmpia de Vest. Aşa că cei care nu vor ca Panfora Oil & Gas să intre cu forţa pe terenurile lor pot să contacteze reprezentanţii asociaţiei şi îşi pot asigura un avocat în proces cu petroliştii.
Fără reacţie
Am contactat şi reprezentanţii Panfora Oil & Gas pentru ca şi ei să îşi poată exprima punctul de vedere referitor la procesele la care au renunţat. Dar cei de la compania petrolieră au refuzat să comenteze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!