Lume multă la bacalaureat. Motivul e numărul mare al celor care au picat examenul anul trecut. Nu mai puţin de 2.631 de absolvenţi ai generaţiei trecute ar putea, cel puţin teoretic, să încerce anul acesta încă o dată să treacă examenul de maturitate. Aceştia se adaugă absolvenţilor din această promoţie, 4.088 de candidaţi aflaţi la prima confruntare.
Pentru toţi a fost calculat un necesar de 322 de camere de supravegheat în cele 15 centre de examinare şi 5 subcomisii unde vor fi susţinute probele scrise (2 iulie la română, 3 iulie la limba maternă, 4 iulie proba obligatorie a profilului, 6 iulie proba la alegere a profilului). Anul acesta vor fi 41 de centre de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale la nivelul întregului judeţ.
Suprizele ar putea să apară în perioada înscrierilor. Există şansa ca mulţi din cei care anul trecut au picat să renunţe la a doua şansa. Înăsprirea condiţiilor de examinare taie din elanul candidaţilor care refuză să mai intre în examen. Pe de altă parte, se pare că a crescut şi numărul corigenţilor, ceea ce va diminua numărul celor care au dreptul de a intra în examene.
În ceea ce-i priveşte pe dascălii implicaţi în examenul de bacalaureat nu sunt probleme. Mai ales că a fost şi majorată plata celor care vor munci în aceste zile cu 15%.
Listele de înscrieri nu au fost la fel de încărcate ca în alţi ani, unul dintre motive fiind şi scăderea până la zero a şansei de a mai primi mita de rigoare la supravegheat.
Promovabilitate de 36,43% la examenul de bacalaureat!
Citiți principiile noastre de moderare aici!