Ne apropiem tot mai mult de standardele europene în ceea ce priveşte actul de sănătate. Iar ultimele veşti primite dinspre Consiliul Judeţean Arad (CJA) sunt unele foarte bune şi vin să întărească cele spuse mai sus. Având în administraţie Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, reprezentanţii CJA anunţă scoaterea la licitaţie a unui spaţiu din incinta unităţii medicale unde urmează să ia fiinţă o secţie de cardiologie intervenţională. Societatea care va câştiga licitaţia va moderniza spaţiul cu pricina şi îl va dota cu aparatură de ultimă generaţie, necesară pentru intervenţiile pe cord deschis care vor fi realizate aici. Reprezentanţii CJA anunţă că în spaţiul care urmează să fie închiriat de către Spitalul Judeţean Arad va fi dezvoltat un laborator de cateterism cardiac şi cardiologie intervenţională, se vor efectua proceduri de diagnostic invaziv şi se va asigura şi tratament intervenţional al bolilor cardiovasculare. „Cu această nouă secţie care va lua fiinţă mai facem un pas spre dorinţa noastră de a duce Spitalul Judeţean Arad la standarde cât mai apropiate de cele europene şi continuăm demersurile noastre pentru a oferi arădenilor şi nu numai un act medical de înaltă calitate”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. Teoretic, de la începutul anului 2013, Spitalul Judeţean se va îmbogăţi cu o nouă secţie destinată bolnavilor care suferă de afecţiuni cardiovasculare.
Această nouă secţie a Spitalului Judeţean Arad se potriveşte ca o mănuşî judeţului nostru. Şi asta pentru că principala cauză a mortalităţii la nivelul Aradului sunt bolile cardiovasculare, urmate de cancer. Din datele Direcţiei de Sănătate Publică Arad, peste jumătate dintre decesele din judeţul nostru se datorează afecţiunilor inimii. „Înfiinţarea acestei secţii este binevenită în judeţul nostru, unde bolile cardiovasculare se întâlnesc la fiecare pas. Foarte mulţi arădeni merg la Timişoara pentru a se trata şi pentru a fi supuşi operaţiilor chirurgicale. Tocmai acest lucru ne-a împins să luăm decizia de a înfiinţa şi la Spitalul Judeţean o secţie destinată cardiologiei intervenţionale”, ne anunţă Nicolae Ioţcu. Iar faptul că locuitorii judeţului nostru vor putea să îşi rezolve problemele de sănătate pe meleagurile arădene nu poate fi privit decât cu ochi buni. „La această secţie vor lucra medici renumiţi din întreaga ţară, specializaţi pe intervenţiile la inimă”, a mai completat preşedintele CJA.
Şi gradele
Odată cu înfiinţarea secţiei de cardiologie intervenţională, Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad ar putea să fie reclasificat de către Ministerul Sănătăţii. „Sperăm că, odată cu această secţie, să ridicăm şi nivelul spitalului nostru la gradul I. Asta înseamnă, în primul rând, o finanţare mai bună primită de la Bucureşti, bani care se vor regăsi în investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală şi, implicit, un act medical mai bun”, spune Ioţcu. Iar faptul că secţii de cardiologie intervenţională nu se găsesc la tot pasul ar mai putea aduce un plus Spitalului Judeţean: pacienţi din alte judeţe, una dintre segmentele în care unitatea noastră medicală stă destul de prost. Odată cu pacienţii străini, şansele ca Spitalul Judeţean să primească o clasificare mai bună cresc exponenţial.
Date tehnice
Spaţiul unde va funcţiona cardiologia intervenţională este de 311 metri pătraţi, iar administraţia judeţeană doreşte să primească o chirie de 10 euro/metru pătrat/lună. Contractul dintre CJA şi firma care va câştiga licitaţia se va întinde pe o durată de cinci ani de zile, cu posibilitate de prelungire. Jumătate din banii încasaţi de către Spitalul Judeţean Arad pe chirie vor intra în vistieria CJA, în timp ce restul vor rămâne în bugetul unităţii medicale. Subînchirierea spaţiului este interzisă, iar firma care va câştiga licitaţia va fi obligată să respecte termenii de închiriere, dintre care cel mai important pare a fi activitatea, respectiv cardiologia intervenţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!