NĂDLAC. Suntem invitaţi să fim civilizaţi, să ne culegem legume din câmp şi să plătim cât vrem noi, în funcţie de cum apreciem munca oamenilor şi produsele acestora. Nu se întâmplă în Germania, ci chiar în România, în judeţul nostru, la Nădlac. Un fermier vine cu o iniţiativă occidentală: clienţii sunt chemaţi să îşi culeagă mazăre proaspătă din câmp şi să lase banii, în funcţie de cât cred ei de cuviinţă, într-o cutie. Ideea i-a încolţit în cap nădlăcanului Jaro Balint încă de anul trecut. Dar a pus-o în practică doar anul acesta.
„Anul trecut am avut o suprafaţă mare însămânţată cu mazăre şi care era în câmp. Acum, însă, este vorba despre o tarla de 4.000 de metri pătraţi, aflată la şosea, cu acces facil pentru cei care vor să meargă să îşi culeagă mazăre”, ne-a spus fermierul nădlăcan.
Încă din start, acesta a precizat că nu este vorba despre bani, ci despre civilizaţie.
„Această iniţiativă nu are nicio legătură cu banii. Chiar mai mult, banii care vor fi adunaţi de pe mazărea care va fi culeasă de oameni vor fi donaţi căminului de bătrâni din Nădlac. Este vorba despre omenie, despre civilizaţie, despre alinierea la ţările din vest”, ne-a mai spus Jaro Balint.
Iniţiativa lui Jaro Balint a fost adusă la lumină printr-o postare pe o pagină de socializare, postare făcută de o persoană din anturajul fermierului.
„Primul exercițiu de civilizație în Nădlac – tarlaua cu autoservire. Acest tip de relație între producător și consumator se practică deja în alte țări și în unele ferme din România, unde se mizează pe buna credință a clientului, căruia i se oferă posibilitatea să își culeagă produsele direct de pe tarlaua producătorului. Clientul are posibilitatea să își culeagă marfă proaspătă, de la sursă, selectată calitativ direct de el, la un preț corect. Cine? Jaro Balint, agricultor cunoscut în Nădlac, pune la dispoziție o suprafață de teren cultivată cu mazăre dulce, pentru a fi culeasă direct de clienți. Ce? Mazăre dulce, pentru cei care doresc să își culeagă acest produs pentru consum propriu. Unde? Viile Vechi. Când? Culesul poate începe peste aproximativ o săptămână. Cum? Clientul își culege singur cantitatea dorită, pe parcursul zilei, la ora dorită. Taxa se lasă la latitudinea fiecăruia, dar se ia, ca orientare, cantitatea culeasă și prețul pieței. Plata se face într-o cutie plasată pe tarla, de către fiecare persoană care culege. Condiții: nu se distruge cultura, nu se lasă mizerie în urmă, ambalajul se aduce de către client, cantitatea recoltată este pentru consum propriu. Dacă suntem capabili să trecem acest test, adică, fără a fi supravegheați, luăm ceva și dăm ceva înapoi şi respectăm munca altora înseamnă că am internalizat câteva principii sănătoase în comunitatea noastră, pe baza cărora, în Nădlac, se poate clădi ceva mai bun. Sunteți așteptați cu familia sau cu prietenii la o activitate unică în Nădlac!”.
Întrebat care este perioada în care oamenii îşi pot culege singuri mazăre proaspătă, Jaro Balint ne-a spus că „recoltarea poate începe săptămâna viitoare, pe marţi-miercuri, probabil. Şi mazărea poate fi culeasă aproximativ o săptămână. Pentru că, după aceea, se întăreşte şi nu mai este atât de bună”. L-am întrebat pe fermier care ar fi suma aproximativă pe care ar trebui să o ia în considerare cei care vor strânge mazărea.
„Nu există aşa ceva, nu există o sumă. Îmi doresc să las la latitudinea fiecărei persoane suma pe care o va plăti, sau nu, pentru ce şi-a cules. Nu mă ghidez nici după preţul pieţei, nici după cheltuielile pe care le-am avut cu această cultură. Fiecare persoană să stabilească singură ce şi cât vrea să ofere”, ne-a transmis fermierul.
„Sper doar ca oamenii să nu îşi bată joc de cultură, să nu o distrugă, atât îmi doresc”, a mai spus Jaro Balint.
Aşadar, nădlăcanii, şi nu numai, sunt aşteptaţi săptămâna viitoare să îşi culeagă singuri mazăre dulce proaspătă, direct din câmp. Iar, după cum am stabilit deja cu fermierul nădlăcan, la finalul acestei acţiuni vom reveni cu un articol referitor la succesul sau insuccesul pe care l-a avut iniţiativa lui, la civilizaţie sau lipsa de civilizaţie, în funcţie de ce se va întâmpla în cele câteva zile de cules mazăre.
Trimite articolul
XLa noi chestiile astea nu funcționează.
Românul vrea să aibe totul moca și dacă nu merge singur noaptea și își ia!
Cu siguranta ca la noi nu se poate aplica asa ceva !
Mai rar asa ceva , sper doar ca cei care vor culege munca acestui OM sa nu profite de ea sa dea dovada de bun simt , iar acea caseta sa ramana intacta .
Toata stima pentru acest domn !