Arădenii au de ceva vreme şi posibilitatea de a opta pentru produse marca bio din multitudinea ofertei de produse alimentare de consum.„E o piaţă în formare, multă lume încă nu ştie despre ce e vorba” spune, Trif Dacian, unul dintre cei care se ocupă cu acest tip de comerţ. Există deja, şi printre arădeni un mic segment care poate fi considerat fidel, mai sunt cei care vin la magazin fără a face o diferenţă clară între bio cu naturist şi cei care cumpără produsele din curiozitate.
Specificul alimentelor bio
Pentru a primi certificatul care să garanteze că produsul obţinut este ecologic 100% orice producător trebuie să demonstreze că nu a fost folosită nici o substanţă chimică, hormoni, antibiotice, E-uri, în nici una din fazele cultivării sau obţinerii produsului finit. E vorba de calitatea pământului, lipsa oricăror îngrăşăminte chimice în cultivare, de procesarea tenhnică (conservanţi, coloranţi, amelioratori), calitatea nutreţului (obţinut tot de pe suprafeţe ecologice) în cazul produselor animale. Diferenţa dintre această marcă şi cea, mult mai cunoscută de produs naturist, este că ultimele nu sunt obţinute de pe suprafeţe ecologice ci, doar în metodele de procesare şi eventual conservare nu sunt folosite produse chimice.
Cele mai vândute produse
În mod cert unul din impedimentele unui succes de casă la aceste magazine sunt preţurile ceva mai ridicate. „La unele produse preţurile sunt sensibil mai scumpe, la altele nu e foarte mare diferenţa”. Unul din cel mai solicitat e pâinea din făină integrală neagră (costă 4 lei, la 500gr), uleiul obţinut prin presare la rece, sucurile şi produsele pentru copiii. Se poate găsi aproape orice aliment sau produs cosmetic care să poarte marca bio. „Dacă te gândeşti la sănătate şi la faptul că majoritatea bolilor provin din tipul de alimentaţie, produsele bio pot fi considerate o alegere bună, dar fiecare decide ” precizează Chişiu Alin, comerciant de produse bio. Nici chiar cei cu dare de mână nu aleg întotdeauna varianta ecologică a coşului zilnic de mâncare.
De unde vine marfa
Cele mai multe produse sunt aduse din import, în special din ţările UE, producătorii autohtoni fiind foarte puţini şi cu predilecţie din sfera ceaiurilor. Din păcate, materia primă obţinută în România din aceste culturi organice este exportată în ţările UE şi se întoarce sub formă de produse finite în ţară.
Transferul spre bio
Pentru a trece la acest tip de culturi este necesară o perioadă de 7 ani, în care să nu se foloseacă nici un îngrăşământ sau orice alt produs chimic pe suprafaţa respectivă, pentru ca produsele cultivate să fie considerate bio.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!