Cei doi poliţişti de la Poliţia Municipiului Arad ar fi luat o mită de câte 200 de lei, anul trecut în luna septembrie, după ce s-au prezentat la o tamponare. Poliţiştii urmau să reţină permisele auto şoferilor implicaţi în tamponare. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, cei doi agenţi de poliţie ar fi luat câte 200 de lei de la şoferii maşinilor tamponate pentru a nu le reţine permisele de conducere. Despre acest subiect, Jurnal Arădean şi Aradon au scris, în 20 februarie, în exclusivitate. De atunci şi până acum, dosarul celor doi poliţişti – care se află sub control judiciar până în 1 iunie inclusiv şi au fost puşi şi la dispoziţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad – a ajuns în camera preliminară a Tribunalului Arad.
Chichiţa din proces
Nici bine nu s-au demarat procedurile la Tribunalul Arad că, la începutul lunii martie, s-au constatat câteva lipsuri în procesul verbal de consemnare a înregistrărilor audio, fapt care a ţinut dosarul în loc aproape o lună. S-a invocat faptul că în act nu se specifică cu ce fel de dispozitiv electronic s-au făcut înregistrările şi că nu se cunoaşte modul în care au fost descărcate înregistrările de pe acest dispozitiv pe CD. În 3 martie, Tribunalul Arad dispunea: „Constată că procesul verbal de consemnare a înregistrărilor audio puse la dispoziţia organelor judiciare este incomplet în sensul că nu cuprinde datele de identificare a dispozitivului electronic cu care s-a făcut înregistrarea convorbirilor descrise în acesta şi nu cuprinde date cu privire la modul în care înregistrările au fost descărcate pe CD-ul ataşat la dosarul cauzei”. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a formulat contestaţie la decizia judecătorilor, aşa că dosarul a luat drumul Curţii de Apel Timişoara în vederea soluţionării contestaţiei.
Dosar cu probleme
Soluţionarea contestaţiei depusă de procurorii arădeni a venit în 29 martie, când Curtea de Apel Timişoara a decis că aceasta este inadmisibilă. Hotărârea judecătorilor timişoreni este definitivă. Ce se întâmplă mai departe? Ei bine, dosarul celor doi poliţişti s-ar putea reîntoarce la procuror pentru a fi refăcut. În 3 martie, când Tribunalul Arad a constatat câteva lipsuri în ceea ce priveşte procesul verbal de consemnare a înregistrărilor audio a pus în vedere procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad următoarele: „În conformitate cu dispoziţiile art. 345 alin. 2 Cod procedură penală (n.r. – care spune că „în cazul în care judecătorul de cameră preliminară constată neregularităţi ale actului de sesizare, în cazul în care sancţionează potrivit art. 280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii ori dacă exclude una sau mai multe probe administrate, încheierea se comunică de îndată parchetului care a emis rechizitoriul”), dispune comunicarea prezentei încheieri, procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad urmând ca acesta să procedeze în conformitate cu dispoziţiile art 345 alin. 3 Cod procedură penală (n.r. care dispune ca „în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediază neregularităţile actului de sesizare şi comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”).
Şi-a recunoscut vinovăţia
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, cel care a oferit mită celor doi poliţişti şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, în 29 ianuarie 2016, fiind de acord cu aplicarea faţă de el a unei pedepse de doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru dare de mită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!