ARAD. Preotul Nicolae Marcu a ieșit la pensie. După o lungă și grea dosariadă, a venit într-un final, și decizia de pensionare a preotului. Teoretic, postul era liber la concurs. Practic, anunțul de pensionare a preotului Marcu a fost livrat „la pachet” cu cel de numire a noului paroh, pr. Neagoe Marian, care, spun sursele noastre, nu fost numit pe postul eliberat ci a fost înființat un al treilea. Sau al patrulea, pentru că numărul preoților care vor sluji cu drepturi depline sau doar parțiale este în creștere permanentă. Pentru lămurirea cititorilor noștri îi vom enumera pe cei care, într-un fel sau altul, vor conduce destinele acestei parohii: pr. Adrian Bara, pr. Marcel Marcu (fiul preotului Nicolae Marcu), pr. Neagoe Marian, precum și cel care va veni după organizarea concursului pe post. Suntem însă sceptici că acest concurs va mai fi organizat vreodată, dat fiind că nici într-o parohie de oraș nu s-a întâmplat această minune.
Dar asta nu înseamnă că nu vom avea și al patrulea nominalizat. Și cum orice anunț care se face la Biserica Micălaca Nouă presupune un oarecare risc, mai marii Arhiepiscopiei, care au participat duminică la slujbă, s-au asigurat că poliția este prin preajmă. Pentru orice eventualitate. Trist. Dacă nici în Biserică nu poți fi sigur de paza Celui de Sus și recurgi la ajutorul pământesc al unor organe de ordine, ce să mai spere credincioșii, care de cele mai multe ori în viață sunt lăsați în grija Domnului, fără nici un ajutor adiacent.
Cel mai greu va fi, spun sursele noastre, ca preotul Nicolae Marcu să fie convins să predea gestiunea parohiei și să elibereze casa parohială. Cu siguranță va ieși cu scandal, poate și cu îmbrănceli. Va readuce noua echipă pacea în parohia Micălaca Nouă, sau va apărea o nouă tabară, a treia și poate apoi, a patra? Grea întrebare, dar cu siguranță timpul le va dezvălui pe toate și se va vedea dacă soluția găsită de Arhiepiscopie, prin persoana lui pr. Neagoe Marian, va fi cea aducătoare de liniște.
Vă reamintim că până acum la sediul ziarului nostru s-au perindat reprezentanți ai taberei Marcu (tată și fiu) și ai taberei Bara, cu documente și petiții care înfierau partea adversă. Am redat ambele variante asupra acelorași evenimente. Sperăm să nu mai apară de acum și a treia variantă.
E, totuși, cam mult pentru o biserică de cartier, chiar dacă are o istorie care datează din anul 1930, când s-a sfințit piatra de temelie. Dar se pare că atunci, când s-a decis ca biserica să aibă hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, nu se putea gândi la pornirile războinice ale celor care, peste mulți ani, vor ajunge să păstorească parohia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!