În învățământul primar – clasa pregătitoare și clasele I-IV, care este obligatoriu, pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2020, dar și cei care împlinesc vârsta în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2020. În cazul primei categorii, înscrierea este obligatorie, iar cei din a doua categorie pot fi înscriși de către părinți doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Evaluarea dezvoltării psihosomatice se efectuează sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), între 25 februarie și 20 martie, atât la sediul instituției, cât și în unitățile de învățământ din municipiu și județ.
Calendarul
După ce la începutul acestei săptămâni a fost publicat planul de școlarizare, a venit și rândul calendarului înscrierilor. Procedura de înscriere începe cu depunerea cererilor-tip de înscriere, la unitatea de învățământ în care se dorește înscrierea copilului. Acestea pot fi completate și validate direct la unitatea de învățământ. O altă variantă pe care o pune la dispoziție Ministerul Educației și Cercetării este descărcarea cererii-tip de pe site-ul inscriere.edu.ro, completarea acesteia și depunerea documentului la secretariatul unității de învățământ. Prin această modalitate, ministerul vrea să scurteze timpul de așteptare din școli. În cadrul primei etape de înscriere, dintre 4 și 23 martie, cererile vor fi depuse de luni până vineri, între orele 8 și 18. Pe 26 martie și 1 aprilie vor fi afișate, atât la avizierul unității de învățământ, cât și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Arad, listele copiilor înscriși după prima etapă.
A doua etapă
În perioada 23-30 aprilie va avea loc și cea de-a doua etapă de înscriere. Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere. În 7 mai se va afişa în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare lista copiilor înscrişi după a doua etapă.
Își rezervă locul
Părinții pot opta atât pentru înscrierea copilului în școala de circumscripție, cât și pentru înscrierea într-o unitate de învățământ diferită față de școala de circumscripție. În cazul din urmă, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale, iar ulterior specifice, de departajare. „Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care părintele a făcut opțiunea, din lipsă de locuri libere”, transmite Inspectoratul Școlar Județean Arad.
Criterii de departajare
Conform IȘJ Arad, „există criterii de departajare pe care şcolile le vor aplica dacă numărul de copii este mai mare decât numărul de locuri libere, pentru copiii proveniţi din altă circumscripţie şcolară”. Criteriile generale se referă la existența certificatului medical de încadrare de handicap a copilului, a unui document care dovedește că este orfan de unul sau doi copii sau că provine de la o casă de copii, sau existența unui frate sau a unei surori în aceeași unitate de învățământ. Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după criteriile generale, numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea între copii. Aceste criterii sunt elaborate de către fiecare unitate de învățământ în parte.
Școli fără circumscripție
În județul Arad sunt zece unități de învățământ care nu au circumscripție școlară: Colegiul Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal” Arad, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad,
Liceul Teoretic „Adam Müller Guttebrunn” Arad, Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Arad – pentru clasele în Limba germană maternă, Colegiul „Csiky Gergely” Arad, Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş” Arad – pentru clasele în Limba maghiară maternă; Şcoala Gimnazială „Caius Iacob” Arad, Şcoala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Şcoala Gimnazială „Aron Cotruş” Arad – pentru clasele de step by step. Informații suplimentare despre aceste unități pot fi obținute la secretariatele acestor unități de învățământ.
Acte necesare
Pentru înscrierea copiiilor în învățământul primar, părinții trebuie să prezinte la unitățile de învățământ cererea-tip de înscriere (disponibilă din 4 martie); copie și original după actul de identitate al părintelui sau tutorelui legal (în cazul părinților divorțați, se depune hotărârea definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului); copie și original al certificatului de naștere al copilului; copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).
Informații și telverde
Pentru mai multe informații cu privire la înscrierea în învățământul primar, Inspectoratul Școlar Județan Arad îi îndeamnă pe părinți să acceseze site-ul www.isjarad.ro, fiind totodată pus la dispoziția celor interesați un telverde – 0800 816 257, disponibil în intervalul orar 8-16, de luni până vineri, în perioada 24 februarie-17 aprilie. Părinții și alte persoane interesate pot obține, cu ajutorul numărului de telefon, informații referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar.
Prin tragere la sorți
În vederea unei transparenţe totale a procesului de repartizare a elevilor în clasele pregătitoare pentru anul şcolar 2020-2021 în unităţile de învăţământ din judeţul Arad, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a elaborat o procedură de repartizare a copiilor în clasele pregătitoare prin tragere la sorţi în prezenţa părinţilor şi membrilor consiliului de administraţie al şcolii, după finalizarea etapelor de înscriere în învăţământul primar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!