„Se aduce la cunoștința celor interesați, că petițiunile de primire în Institutul teologic din Arad pentru anul școlar 1924/1925 au să fie înaintate Consistoriului ort. Român din Arad până în 18/31 August a.c.”, se arată în anunțul școlar semnat de episcop. Pentru înscriere, candidații aveau nevoie de extrasul de botez de la oficiul parohial, testimoniul școlar prin care să se ateste că au „a) 8 clase de liceu cu bacalaureat; b) 8 clase de liceu ori cu maturitate dela școalele comerciale; c) 6 clase de liceu sau examen de capacitate învățătorească”, dar și un „atestat de moralitate” eliberat de oficiul parohial și un atestat medical. Candidații care nu erau proaspăt absolvenți de școală și care lucraseră în alte domenii erau nevoiți, de asemenea, să aducă de la oficiul parohial un document care să dovedească „ocupațiunea și timpul petrecut de la ultima frecventațiune școlară până la timpul de față”.
Părinții candidaților erau și ei nevoiți să semneze o hârtie prin care se angajau că vor susține financiar tânărul candidat în Seminar.
„Condițiile de întreținere în Seminar sunt următoarele: a) În numărar 4.000 lei anual, plătibil în 3 rate anticipative la cassa Consistorială și anume: 1.333,34 lei la înscriere, 1.333,33 lei la 1 Decembrie 1924 și rata ultima 1.333,33 lei la 1 Aprilie 1925”, arată documentul semnat de episcop. Pe lângă bani, însă, „fiecare elev va mai plăti la începutul anului școlar și o taxă în alimente și anume: Una m.m. făină, una m.m. cartofi; 10 (zece) klg. unsoare și 10 (zece) klg. fasole”.
Odată intrați în Seminar, elevii nu veneau cu mâna goală:
„La întrare în Seminar elevii vor aduce cu sine: 6 cămeși, 6 părechi ismene, 3 cămeși de noapte, 6 părechi de ciorapi ori obele, haine de pat (saltea, cearșafuri, țol ori plapomă, perină și o cuvertură de pat), trei ștergare, trei șervete, păhar, cuțit, furculiță, lingură, o ceașcă, trei farfurii, piepten, săpun, perie de dinți, de haine, de ghete, ace, ață, hainele și îmbrăcămintele necesare”, conform articolului semnat de episcopul Ioan I. Papp.
Moartea a lovit în anul școlar 1924-1925 și în rândul elevilor:
„Bunul și simpaticul nostru elev, Augustin Toma, absolvent de clasa a VI-a normală, îmbolnăvindu-se de febră tifoidă la casa părintească din Prăjești, jud. Arad, a decedat în 10 August 1925”. se arată în anuarul institutului teologic. Un alt elev, Constantin Ninoiu – student în anul al doilea teologic, a fost rănit grav în vacanța de Paște, murind în toamna anului 1925 în casa părintească din Cacaleți, județul Romanați (Castranova, Dolj astăzi).
Trimite articolul
XTari europene unde 60% sunt atei si asta se datoreaza unei vieti duble si imorale cu pedofili in haina de preot.Fiscul are alte Legi pt Biserica astfel ca increderea omului a scazut dramatic in preoti, predicatori etc in toate Bisericile interesul poarta fesul.
No o fost rau daca ultima rata trebuia platita in 2024
-
Citez: “1.333,34 lei la înscriere, 1.333,33 lei la 1 Decembrie 1924 și rata ultima 1.333,33 lei la 1 Aprilie 1924”, arată documentul semnat de episcop.
Deci după ce era o greșeală cu 2024, au corectat și acum ultima rată apare ca și dată înaintea primei rate… 🤡 -
Citez: “1.333,34 lei la înscriere, 1.333,33 lei la 1 Decembrie 1924 și rata ultima 1.333,33 lei la 1 Aprilie 1924”, arată documentul semnat de episcop.
Deci după ce era o greșeală cu 2024, au corectat și acum ultima rată apare ca și dată înaintea primei rate… 🤡
1.333,34 lei la înscriere, 1.333,33 lei la 1 Decembrie 1924 și rata ultima 1.333,33 lei la 1 Aprilie 2024”, arată documentul semnat de episcop. Deci mai plaresc stranepotii taxa scolara ?
“rata ultima 1.333,33 lei la 1 Aprilie 2024” elevii respectivi mai platesc si astazi?
Au adus rumunii marea cultura in Arad. Fasole untura peste pentru inscrirere la o scoala. Si se mai si mindresc cu asta. Frumooos !!!!
-
Dacă maghiarii nu ar fi fost atât de ticăloși cu minoritățile conlocuitoare ale imperiului habsburgic lucrurile poate stăteau altfel
Adica aduceau totul de acasa,scriptic…Ca sa nu mai vorbim de porcul de Ignat,restul produselor si banii pe “sub mana”…
S-a schimbat ceva?Absolut nimic!Cat costa sa prinda o parohie,indiferent prin ce catun?
E jenant…Nu sunt impozitati,ei sunt stat in stat,au averi incomensurabile..Taxeaza orice,de la cununii,botezuri,inmormantari…
Sunt mai infractori decat cei mai josi in speta…La 1-3 ianuarie incep deja colectarea cu sfintirile….Eu nu ii primesc niciodata,ba le ürez si de bine””
Este piramidal…totul merge mai sus,procentual,ca si la vamesi,politicieni…Pe cavalerii Ninja,nu ii deranjeaza absolut nimeni…
-
Si de ce nu v-ati facut cavaler ninja? Nu cred ca v-a obligat vreun cavaler sa intre cu forta in casa dumneavoastra cu sfintitul caselor. Nu ii obliga nimeni sa puna banii pe masa la sfintitul caselor( la sate se lauda fiecare cat a pus la popa) asa ca aici nu popa e problema ci credinciosii. Daca cineva v-ar pune pe masa 50 100 ( sau mai mult) de lei pt maxim 5 minute cat ati stat la el in casa in 1 3 ianuarie ati lua acei bani sau nu? Haideti sa nu fim impocriti. Popa isi face atunci cat ii pun credinciosii . Daca credinciosii sunt idioti ar trebui si popa sa fie idiot si sa nu ia banii?!!
-
Dacă s-ar impozita veniturile preoților ar veni suficienți bani la buget pentru o gură de aer