Copiii cu vârste între 3 și 5 ani pot fi înscriși la grădiniță în anul școlar 2022-2023 începând cu data de 30 mai. Pe 16 mai va începe perioada de reînscriere la grădiniță. Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți, iar în limita locurilor disponibile și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță.
O notă transmisă de Ministerul Educației către Inspectoratele Școlare Județene arată că „părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul) pentru a se realiza planificarea pentru depunerea dosarelor”. Totuși, depunerea dosarelor cu documentele necesare se va face fizic, la sediile grădinițelor, după o programare care va fi făcută de fiecare unitate de învățământ în parte.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare.
În situația în care într-o unitate de învățământ sunt mai multe cereri de înscriere decât locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice, în următoarea ordine:
„Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența: unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți); unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă; unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului. În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate”.
Conform documentului transmis de Ministerul Educației, „Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de consiliul de administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar județean/al municipiului București până la data de 27 mai 2022”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!