Trăim o perioadă in care internetul, plățile online și cu cardurile sunt tot mai prezente in viața de zi cu zi. Avantajele noului stil de viață au fost luate in vizor imediat și de răufăcători, care speculează orice neatenție, naivitate sau necunoaștere a oamenilor de bună credință, de la care reușesc să fure, tot prin intermediul internetului, de la sume mici la sume consistente de bani. La Arad, Poliția a lansat o campanie de informare a oamenilor, ocazie cu care sunt explicate pas cu pas modalitățile prin care infractorii cibernetici încearcă să își ademenească victimele.
Chestor de poliție Dan Constantin Stoicănescu, comandantul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, a precizat: „Acest proiect s-a născut din necesitatea de a oferi o protecție mai eficientă în mediul online care mai ales în ultimii ani pare să fie din ce în ce mai puțin sigur. În acest mediu s-a dezvoltat cea mai nouă formă de infracționalitate: criminalitatea informatică unde agresorii sunt nevăzuți, contactul cu victima nu este de natură fizică iar probarea infracțiunii este o activitate extrem de complexă. În această nouă realitate prevenirea criminalității informatice reprezintă o prioritate pentru Poliția română”.
Atenție la detalii
Regula principală pe care ar trebui să o urmeze toți cei care primesc mesaje, sub orice formă, în mediul online este că dacă sună prea bine să fie adevărat, cel mai probabil nu este. O atenție deosebită trebuie acordă și celor mai mici detalii. Unele adrese de internet scrise aparent corect, dar care conțin totuși greșeli minime, mesaje cu greșeli de dactilografiere sunt aspecte pe care trebuie să le aveți in atenție. Specialiștii au recomandat ca atunci când se primesc mesaje din surse necunoscute, destinatarii să nu le deschidă și cu atât mai puțin să nu acceseze linkurile dubioase pe care le conțin. „Am primit un SMS cu informare că îmi va fi livrat un colet și că aveau nevoie de datele mele. Nu am apăsat pe linkul din mesaj pentru că cineva îmi spusese că este o campanie de înșelătorie”, a mărturisit o arădeancă prezentă la seminar.
Fraude din conturile firmelor
Alte ori, cu toate măsurile de protecție luate și autentificarea fiecărei plăți, unii oameni s-au trezit că din cont le-au dispărut zecii de mii de lei. „Am avut o fraudă bancară. S-au făcut niște plăți de pe cardul societății, nu știu de unde au avut acces la cardul respectiv, dar ideea este că deși aveam factor de autentificare și de confirmare a plăților pe telefon, s-au făcut plăți repetate cu sume destul de mari ce au depășit și 10 mii de lei fără acord. Au fost plăți de aproape 40 de mii de lei, plăți către hotelurile din Indonezia și alte zone. A fost o procedură destul de complexă, am depus plângere, am reușit să recuperăm banii, banca susținându-ne în tot demersul, dar e bine să conștientizăm și să fim atenți”, a fost experiența relatată de o altă arădeancă.
Inteligența artificială și deepfake
Cert este că infractorii cibernetici încearcă să iși ademnească victimele prin cele mai neașteptate metode, iar cele mai noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială și deepfake-urile, le vin de ajutor.
„Cel mai important lucru la care oamenii ar trebui să își pună întrebări este partea de inginerie socială și partea de deepfake. Chiar dacă ingineria socială vine dintr-o perspectivă umană ea poate fi foarte ușor transpusă în mediul online prin elemente de încredere, elemente care te pot convinge să faci anumite lucruri pe care în mod normal poate nu le-ai face. Victimele de obicei sunt abordate prin e-mailuri sau sms-uri care par a fi autentice dar nu sunt, primesc video-uri falsificate. Traseul victimei e destul e complicat. Într-un final rezultate sigur că vor apărea, doar că de obicei acrele rezultate pot veni destul de târziu. Dar cred că dacă ar exista o pregătire tehnică, cel puțin la nivel de bază, o multitudine de situații ar putea fi evitate. Încercăm să creștem gradul de conștientizare a securității cibernetice”, a punctat conf.univ.dr. Ciprian Pungilă de la Universitatea de Vest Timișoara.
Constantin Marius, inspector de poliție în cadrul IPJ Arad a subliniat că „având în vedere creșterea galopantă a infracțiunilor cibernetice, latura preventivă a devenit din ce în ce mai importantă și mai ales conștientizarea importanței acesteia. Foarte multe atacuri pot fi prevenite prin informare și creșterea nivelului de reziliență. Tocmai asta ne propunem prin acest proiect regional”.
Despre proiect
Proiectul regional „Realități și provocări în spațiul Securității Cibernetice”, dezvoltat de Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest Timișoara, în parteneriat DIICOT Timișoara, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și universitățile din vestul țării, va ajunge și la Timișoara și Reșița. Mai multe informații, găsiți pe pagina de internet a proiectului, la adresa https://cybersec.education/ și același nume cybersec.education are și cont de facebook si instagram.
Citiți principiile noastre de moderare aici!