ARAD. La aproximativ un an distanţă de la momentul izbucnirii primelor proteste împotriva gazelor de şist, reprezentanţii Panfora Oil&Gas ţin să insiste asupra faptului că nu se caută gaze de şist în perimetrul EX-6 Curtici. În acest sens, au ţinut să dovedească acest lucru şi au explicat ce se întâmplă în Ungaria, în imediata apropiere a graniţei cu ţara noastră, acolo unde a început deja exploatarea gazelor naturale convenţionale şi a ţiţeiului. „S-au descoperit zăcăminte de hidrocarburi în Ungaria şi de aceea am decis să încercăm şi în zona EX-6, pentru că zonele sunt identice, nu ţin cont de graniţele politice. Nu căutăm gaze de şist pentru că noi prospectăm rocile nisipoase, aflate la suprafaţă, iar gazele de şist se caută la adâncime mare. Mai mult, nu avem tehnologia necesară pentru a explora sau exploata gazele de şist şi, din câte ştim, nici măcar nu există astfel de gaze în perimetru”, a spus Ede Nagy, directorul general al Panfora Oil&Gas.
Care ar fi procedeul?
Cei de la compania petrolieră au ţinut să explice şi care ar fi procedeul prin care se va fora în zona Curtici. „În primul rând, explorarea durează câteva zile pe fiecare teren. Dacă se hotărăşte forarea unui puţ, avem nevoie de o suprafaţă de 140 de metri/140 de metri. Aici ne vom desfăşura toată activitatea. De pe suprafaţa respectivă va fi decapat solul care va fi adunat într-o movilă, iar în locul solului vor fi puse dale de beton. După finalizarea forării, dalele vor fi luate, iar pământul din movilă va fi repus la loc. Zona de foraj va fi recultivată în întregime, mai puţin o platformă betonată pe care va fi ridicată sonda. Însă proprietarii de terenuri vor fi despăgubiţi pentru fiecare bucată de pământ folosită de noi şi vor fi despăgubiţi şi dacă vom afecta culturile agricole”, a mai spus Nagy. În ceea ce priveşte numărul de foraje în perimetrul EX-6 Curtici, acestea vor fi în număr de maxim 5 pe toţi cei 550 de kilometri pătraţi incluşi în perimetru.
Şi semne de întrebare
După cum am relatat, cei de la Panfora Oil&Gas insistă asupra faptului că nu caută gaze de şist şi că nu vor folosi fracturarea hidraulică. Cu toate acestea, unele acţiuni ale companiei lasă multe semne de întrebare. De exemplu, se folosesc de afişe care au tentă ameninţătoare asupra populaţiei, o hartă care a apărut în presă arată zonele în care ar putea fi exploatate gaze de şist. Referitor la aceste situaţii, şefii Panfora au spus că, în primul caz, a fost vorba despre o campanie de informare prost-gândită, iar în ceea ce priveşte harta, acolo erau bifate toate perimetrele care au bogăţii subterane, nu doar cele care au gaze de şist. Iar, în ceea ce priveşte perimetrul EX-6 Curtici, spun că aici ar fi vorba despre petrol şi gaze naturale, nici vorbă de gaze de şist.
Citiți principiile noastre de moderare aici!